Mirage’i kontsert andis Põhja-Tallinnale loo idee

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu esinemispaigana meeldib ansamblile Põhja-Tallinn ja homme on nad tagasi.
Pärnu esinemispaigana meeldib ansamblile Põhja-Tallinn ja homme on nad tagasi. Foto: promo

Homme õhtul astub Pärnu ööklubi Mirage lavale rap’n’roll’i viljelev kollektiiv Põhja-Tallinn, kusjuures viimati samas kohas esinedes sai ansambel idee oma laulule “Räpp & Roll”.

“Käisime eelmisel aastal Mirage’is koos Genkaga ja andsime kontserdi,” meenutas Põhja-Tallinna ninamees Wild Disease, kodanikunimega Jaanus Saks. “Väga mõnus oli, on, mida meenutada. Meil sündis sellest käigust lugu, mis on meie mullu ilmunud debüütplaadil “Per aspera ad astra”.

Tuleb jääda iseendaks

2007. aastal alguse saanud kollektiiv kerkis rambivalgusse eelmisel aastal, kui hitiks sai mängitud nii mõnigi debüütalbumi lugu ja bänd otsustas osaleda “Eesti laulu” konkursil.

“Tuleb teha seda, mis sulle endale meeldib ja mis tundub õige,” rääkis Saks. “Meil ei olnud taga kuulsaid plaadifirmasid ega onupoegi raadiotes. Alustasime nullist ja sammusime mööda redelit tasapisi ülespoole. Kindlasti loeb palju tahe ja järjekindlus.”

2012. aasta kujunes Põhja-Tallinna jaoks läbimurdeliseks ja võib öelda, et bänd on leidnud oma tee.

“Usun, et leidsime õige kooseisu, mis tervikuna töötab, ja koos suudame teha sellist muusikat, mis meile endale meeldib. Oleme väga tänulikud oma pooldajatele ja fännidele,” lausus Saks.

Põhja-Tallinna muusika ja ideed sünnivad elust enesest.

“Mõnikord ümiseme Eric Kammistega suvalisel ajal suvalises kohas suvalisi meloodiaid ja ühtäkki tekib uskumatult mõnus meloodia, siis üritame selle meelde jätta,” kirjeldas Wild Disease. “On juhtunud, et enne esinemisi heliproovi ajal, kui bänd testib pille, nii muuseas leiutame mõne laheda käigu. Siis viskame kohe mikrisse mingid laused peale ja sellest sünnib algne refrään. Liikudes nii tihti ringi, tekib palju ideid.”

Muusiku jutu järgi on Põhja-Tallinnal praegu kiired ajad, sest ees seisab “Eesti laulu” poolfinaal.

“Idee seal osaleda tekkis viimasel päeval ja minutil,” nentis Saks. “Arvan, et kõigil on võrdsed võimalused ja lõppkokkuvõttes otsustavad ikkagi rahvas ja žürii. “Eurovisiooni” lõppvõistlusele me veel ei mõtle, aga kindlasti anname “Eesti laulul” oma parima.”

Vahepeal oli meedias palju kära selle ümber, mis koosseisus Põhja-Tallinn “Eesti laulul” oma lugu “Meil on aega veel” esitab. “See versioon, mida esitasime ETV saates “Ringvaade”, on lõplik,” lubas Saks.

Homme õhtul teeb Põhja-Tallinn Mirage’is täispika seti, mille jooksul kantakse ette nii albumi “Per aspera ad astra” palad kui sekka vanematki loomingut.

Kontsert pole raadio

“Meid peaks vaatama tulema inimene, kes on meie plaadi juba oma CD-makis ära kulutanud ja tahaks meid näha lugusid live’is esitamas,” märkis Wild Disease. “Kindlasti kõik needki, kellele meeldib meie muusika ja kes tahavad meid laval näha, sest see on hoopis teine tunne kui Põhja-Tallinna kodus raadiost kuulata.”

Ansambli kodulehe andmetel sai räpigrupp Põhja-Tallinn alguse 2007. aastal, kui ninamees Wild Disease kogus kokku kõik selle kandi mehed, kes parajasti räppmuusikaga tihedamalt seotud olid: Genka, Metsakutsu, Ice, Bob, Chance, Mini, Junior O, Lil’ Carl, Dizzy ja Fate. Koos lindistati lugu “Probleem”.

Singel oli küllaltki edukas ja Saks otsustas pärast mõningast pausi pundi taas kokku kutsuda, et lindistada EP jagu materjali. Wild Disease, Fate, Kenny, Chance ja Mini tootsid singli “Ei salli vaikust”.

Punt sai valmis ka EP, mis ilmus internetis, kuid koosseis läks väidetavalt huvide konflikti tõttu laiali.

Siiski otsustas Wild Disease asjaga edasi minna, seltskonda kaasati noor, kena ja võimsa häälega lauljatar Maia Vahtramäe ja hakati ette valmistama debüütplaati.

Edasi tulid kampa kitarrist Eric Kammiste, bassimees Meelik Samel ja trummar Robert Loigom. Pärast 2011. aastal hiphopifestivalil esinemist otsustas kollektiiv samas koosseisus jätkata.

Põhja-Tallinn

Jaanus Saks (Wild Disease) – vokalist.

Alvar Risto Vürst (Fate) – vokalist

Kenneth Rüütli (Kenny) – vokalist

Maia Vahtramäe – vokalist

Mark Eric Kammiste – kitarrist

Meelik Samel – basskitarrist

Robert Loigom – trummar

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles