Juhtkiri: Tühi töö ja maksu närimine

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Aasta algul lahvandus tõeline enampakkumine, kui nii koalitsiooni- kui opositsioonierakonnad asusid kõnelema tulumaksuvaba miinimumi tõstmisest. Üksteise ületrumpamine läks lausa nii kaugele, et riigikogu liige Tõnis Palts (IRL) käis välja kava, et miinimumi peaks praeguselt 144 eurolt kuus tõstma igal aastal saja euro võrra, kuni see saavutab taseme 500 eurot kuus.

Mõni teine erakond oli tagasihoidlikum ja mõni umbmäärasem, kuid oma pakkumise tegid kõik. Rahandusminister Jürgen Ligi ütles Paltsi mõtte kohta hiljem Postimehes, et hea kavatsuse saab ära rikkuda vinti üle keerates ja vastandades.

Tõnis Palts lasi fantaasial tõesti vabalt lennata ja osalt selle, osalt arutu avaliku vaidluse pärast, kes ikka esimesena tulumaksuvaba miinimumi tõstmise mõttele tuli, muutus debatt kiiresti populistlikuks hämaks ja valimiseelseks tsirkuseks.

Tegeliku uudise andis eilne päev, mil valitsuse istungil oli kõne all sotside eelnõu suurendada maksuvaba tulu osa kolme aasta jooksul 192 euro võrra aastas, mis tõstaks tulumaksuvaba miinimumi 2016. aastaks 2304 euroni aastas (praegu 1728 eurot). Võrreldes Paltsi ideega on seda vähe, sest tema kava järgi tõusnuks see summa umbes samaks ajaks 6000 euroni. Rahandusministeerium sotside eelnõu ei toetanud. Ministeerium põhjendas seda sellega, et maksuvaba tulu tõstmine sotside skeemi järgi pole põhjalikuma analüüsi ja pikaajalise prognoosita võimalik.

Seega võiks oletada, et samasuguse analüüsi ja prognoosita pole võimalik toetada neidki eelnõusid, mis tulevad võimuliidust ja sisaldavad kas siis veidi väiksemaid või, mine sa isahane tea, suuremaid numbreid. Nii või teisiti lähiajal me tulumaksuvaba miinimumi tõstmist ei näe, pigem võib langeda tulumaks ühe protsendipunkti võrra, kuid see on juba teine teema, sest maksuvaba tuluosa suurendamine aitaks eelkõige kesisema sissetulekuga inimesi, tulumaksu alandamise mõju oleks neile tunduvalt tagasihoidlikum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles