Nahavähki saab nüüd Pärnus diagnoosida

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teledermatoskoopia olemust ja selle pakutavaid võimalusi tutvustas Pärnu perearstikeskuses Elen Vettus, Dermatoonkoloogia Kliinik OÜ abiarst.
Teledermatoskoopia olemust ja selle pakutavaid võimalusi tutvustas Pärnu perearstikeskuses Elen Vettus, Dermatoonkoloogia Kliinik OÜ abiarst. Foto: Urmas Luik

Pärnu perearstikeskus on kohe-kohe valmis pakkuma võimalust, et siin kahtlust äratanud naha pigmendilaigust eriaparaadiga tehtud ja arvutivõrku laetud ülesvõtet hindavad Tallinna Dermatoonkoloogia Kliiniku tohtrid.

„Eesmärk, nagu kõikide vähkkasvajate puhul, on haiguse varajane diagnoosimine,” tõdes Pärnu perearstikeskuses teledermatoskoopiaalast uuringut võimaldavat aparatuuri ja tarkvara tutvustanud Raul Niine, Dermatoonkoloogia Kliinik OÜ juhatuse liige. „Meie pakutav ongi selleks, kui inimesel on nahaga probleeme, et seda hindaks võimalikult teadja arst – see on asja sisu.”

Unikaalne ja mugav

Ehkki Pärnu perearstikeskuse juhataja Jaan Lemendiku sõnade järgi on tegemist uuringuga, mida haigekassa ei rahasta, ei maksa oma tervisest hoolivatel seda väljaminekut kalliks pidada: viimasel ajal on nahavähk viinud lausa ridamisi hauda päris noori inimesi.

Sellel, et Eestis diagnoositakse aastas üksnes paarisaja melanoomi, pahaloomulise kasvaja ringis, on eelkõige kaks põhjust.

Esmalt ei pööra inimesed muutustele oma nahal tähelepanu ja kui pööravadki, siis pääs erialaarsti juurde pole nii, et kui täna registreerida end vastuvõtule, seistakse juba homme tohtri palge ees.

„See on inimese vaba valik, kas ta läheb Tallinna onkoloogiakliinikusse, paneb ennast järjekorda ja ootab mitu kuud, et seal löögile saada, või leiab selle raha, tuleb siia ja saab kiiresti esialgse vastuse,” nentis Lemendik seoses keskuse uudse teenusega. „See on unikaalne ja inimesele mugav võimalus.”

Millal ja mis hinna eest hakkab Pärnu perearstikeskus jutuks olevat unikaalset ja mugavat võimalust pakkuma, ei osanud keskuse juhataja öelda. Et tegemist on pilootprojektiga, mistõttu kõik on uus nii teledermatoskoopiauuringu pakkujatele kui Pärnu perearstidele, võtab süsteemi tööle saamine paratamatult oma aja.

„Katsetame esmalt oma inimeste peal, vaatame, kuidas pildid ja vastused liiguvad, palju võtab aega piltide arvutisse sisestamine ja kas saame hakkama ühe inimesega või on vaja veel teist,” rääkis Lemendik.

Peljata, et pildi põhjal inimese jaoks äärmiselt olulise otsuse langetamine ehk diagnoosi panemine kisub soolapuhumise kanti, Lemendiku väitel ei tasu.

Kogenud silm ei eksi

„Kui arst on kümme aastat õppinud ja teist niisama palju praktiseerinud, ei maksa küsida, kuidas on pildi põhjal võimalik hinnata – on võimalik küll,” kinnitas Lemendik.

Kuid nii Pärnu perearstikeskuse juhataja kui keskuse tohtritele teledermatoskoopiauuringust lähemalt rääkinud Dermatoonkoloogia Kliiniku abiarst Elen Vettus on seda meelt, et aparaat aparaadiks, kõigepealt peab oma nahka ja sellel toimuvaid muutusi silmas pidama inimene ise.

Ja mitte lihtsalt jälgima, vaid otsima abi ja nõu kohe, kui midagi kahtlast silma hakkab.

Esmajoones tuleb arsti poole pöörduda, kui mõni pigmendilaik kasvab lühikese ajaga aina suuremaks, mõni laik on teistest tumedam, veritseb, sügeleb või hakkab muul moel häirivalt silma.

„Nimetame seda inetuks pardipojaks,” märkis Vettus. „Kui naine leiab rinnas tihendi, siis ta ei jää ootama, et terve rind oleks vähki täis – reageerida tuleb varakult.”

Lemendik lisas kolleegi öeldule, et vähk on vähk ja väga raske, kui mitte võimatu on määrata, millal süütu eelvorm läheb kätte kurjaks.

„Kui inimene taipab õigel ajal siia tulla ja saab dermatoloogilt soovituse kohe lõikusele minna, tuleb see kiiresti, korrektselt ja sügavalt ära lõigata, mitte nii, et kosmeetikas tehakse laseriga ära ja pärast histoloogilist kontrolli ei ole – väga oluline on teha lõikus õiges kohas.”

Teledermatoskoopia

* Dermatoonkoloogia Kliiniku arendatud teenus ühendab digitaalse dermatoskoobi, spetsiaalse rakendustarkvara ja Eestis ekspertidena tunnustatud spetsialistide diagnoosi.

* Dermatoskoopia võimaldab näha naha morfoloogilisi struktuure, mille hindamine on eriti oluline nahakasvaja varases arengustaadiumis, kus kliinilised muutused on minimaalsed.

* Dermatoskoobis asuvad mikroskoop ja valgussüsteem võimaldavad näha naha pinna-aluseid tunnuseid, mis ei oleks lihtsalt silmale nähtavad.

* Aitab eristada paha- ja healoomulisi nahakasvajaid nahal; võimaldab avastada sünnimärgis tekkinud varajasi muutusi, mis võivad areneda pahaloomuliseks nahakasvajaks.

Andmed: Dermatoonkoloogia Kliinik OÜ

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles