Jahtklubis algab talvine bluusifestival

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
El Trio laulja Lorete Medne.
El Trio laulja Lorete Medne. Foto: promo

Pärnu jää- ja bluusimees Üllar Kallau korraldab Pärnu jääfestivaliga samal ajal juba kolmandat korda talvist bluusifestivali “The Blue Icicle”, mis toob järgmise nädala teisipäevast reedeni Pärnu jahtklubisse musitseerima Soome, Läti ja Pärnu oma muusikud.

Kallau ja Rait Pärja Pärnus algatatud sarnase nimega rahvusvaheline jääskulptuurisümpoosion “Icicle”on selleks ajaks läbi ja on mahti külmunud sõrmi pillikeeltel lahti soojendada.

“Talvise bluusifestivali ajendiks oli see, et mul on palju tuttavaid jääskulptoreid, kes mängivad täitsa ägedat bluusi. Mõtlesin, et viiks need asjad kokku,” muheles Kallau.

“Ükskord olime talvel Vaasas, tegime jääskulptuure ja ühel õhtul mängisime kõik koos pille ja just nimelt bluusi – see on hea lihtne, kõik saavad sellest ühtmoodi aru. Eks kunstnikud on sageli inimesed, kes on veidi ka pilli näppinud,” meenutas ta.

Talvisel bluusifestivalil ei astu siiski üles jääsümpoosionil osalejad. “Jäämehed tunnevad võib-olla asja vastu huvi ja teevad teinekord jämmi, aga kontserdil esinevad ikka tõsised tegijad,” kinnitas Kallau.

Mudville ja El Trio

Soome juurtega duo Mudville, kuhu kuuluvad Antti Vuorenmaa ja Topi Karvonen, annab veebruaris Eestis kolm kontserti, neist esimese teisipäeval bluusifestivalil Pärnu jahtklubis ja järgnevail päevil Tartu klubis Illegaard ja Tallinnas Von Krahlis.

1950ndate stiilis rock'n'roll’i, rockabilly’t ja kantrit esitav Mudville alustas tegevust 2012. aastal ja üllitas esmasingli "Hound Dog" tänavu jaanuaris.  

Mullu sooloalbumi "Päiväkirja" avaldanud multiinstrumentalist Antti Vuorenmaa on toiminud produtsendi ja heliloojana muuhulgas Emmi, Tres Fogosi ja Kim Curly Bandi juures, kontrabassimängija Topi Karvonen teeb aga päevatööd Soome müügiedetabelite tipus trooniva poplaulja Anna Puu ansamblis.

Pärnus varemgi käinud El Trio on kolme sõbra (Lorete Medne – vokaal, Ritvars Garoza – klaver, Edgars Galzons – bass) kokku pandud Läti bänd, kus nende enda iseloomustust mööda mängivad ainult nemad ja just nii, nagu ise tahavad.

Üks neist oli terve elu mänginud ainult bluusi, teine tegeles varem ainult džässiga ja kolmas lihtsalt istus, naeratas ja arvas, et miks mitte – sellest novembriõhtust moodustuski ansambel El Trio.

Aja jooksul on muusikažanrid ühinenud ja nad on hakanud kasutama ebatavalisi instrumente, nagu ukulele, kellamäng ja tuuba. Seetõttu on ansamblil endal raske öelda, millist žanri nad viljelevad, sest nende loomingus on nii bluusi, džässi kui kantrit.

Vahepalaks välismaalastele astuvad jahtklubis üles Pärnu bluusiklubi bänd – mis on Kallau sõnutsi selline punt, kus mängivad need, kes parasjagu kohal – ja Rääma Blue, mis mängib valdavalt Alari Jansoni loomingut.

“Bluusiklubi bändis mängib külalisena kitarri Jaan Reim, kes on tuntud Paide bändist Paradoks – ta on väga tehniline, garymoore’ilik, rokilik kitarrimängija ja väike boonus tavalisele bluusiklubile,” märkis Kallau, kes teeb kaasa mõlemas Pärnu bändis. Peale nende kahe leiab festivalikavast veel bändid The Blue Passion (Pärnu) ja Dream Safari (Tallinn).

Salongiõhtud interpreetidega

Kallau, kes paneb nüüd kokku Pärnu jahtklubi kultuuriprogrammi, sõnas, et talvel jätkab jahtklubi vähemalt kord kuus salongiõhtutega ja laupäeviti instrumentaalõhtutega.

Kui täna esitab seal mere- ja purjelaevanduse teemalisi laule juba teistkordselt Marko Matvere – sest esimesel korral jäänud palju rahvast ukse taha –, siis vabariigi aastapäeva tähistatakse Ivan Orava ja Bonzoga ning märtsis on tulemas Gerli Padar.

“Põhimõte on see, et esineja peaks olema väga hea interpreet. Näiteks on meil käinud Hedvig Hanson, Tõnis Mägi, Lauri Saatpalu. Meie jaoks on nad teinud vabama salongiliku kava, vahest on nad üksi, vahest kitarri- või klaverisaatjaga, räägivad laulude vahele natuke oma elust ja loomingust,” kirjeldas Kallau.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles