Purjelaev Jenny Kruse ootab külastajaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapten Tarmo Mihhailov näitab heal meelel purjelaeva.
Kapten Tarmo Mihhailov näitab heal meelel purjelaeva. Foto: Urmas Luik

Pärnu Kesklinna kai ääres talvituv kahemastiline kuunar Jenny Kruse võõrustab täna ja homme jääfestivali külalisi. Seitse aastat laeva pardal seilanud kapten Tarmo Mihhailov ütles, et külalised pääsevad laeva uudistama paraku vaid kahel päeval, sest esmaspäeval jõuavad Rootsist kohale meistrimehed, kes hakkavad mootorit remontima.

“Mootori kinnitused tehakse ringi ja reduktor vahetatakse välja,” märkis kapten Mihhailov. “Järgmiseks suveks plaanime meresõite linnarahvale ja külalistele, aga meie suurim missioon on aidata eelkõige neid inimesi, kes on jäänud elu hammasrataste vahele. Oleme mõelnud ka noorte peale, arvan, et väga tore oleks koguda kokku kaubanduskeskustes aega surnuks löövaid poisse ja tüdrukuid ning teha neile näiteks viiepäevane mereretk Saaremaale.”

Kapteni sõnade järgi osteti purjekas Eesti rahva teenimiseks 2011. aasta suvel Soome ja Rootsi partneritelt sümboolse hinna eest, viimati kuulus laev Rootsi heategevusorganisatsioonile Shalom. Mihhailov rääkis, et tammeplankudest poordidega kalapüügilaeva hakati ehitama 1944. aastal Rootsis ja nime Jenny Kruse andis esimene reeder meresõidukile oma õnnetult hukkunud naise mälestuseks.

30 aastat tagasi lõpetas laev tursapüügi Atlandi ookeani avarustel, et oma järgmisel eluperioodil Läänemere lainetel seilata.

Jenny Kruse trümmi lisati 20 tonni ballasti ja vahetati senised mastid kõrgemate vastu. Viimane suurem remont tehti 18 meetri pikkusele ja 2,4 meetri süvisega mootorpurjekale Pärnus aasta tagasi. Terve laevalagi vajas väljavahetamist ja paljud pehkinud kereplangud asendati uutega.

“Navigatsioonihooajal on laevapere neljaliikmeline, üks mees roolib ja kolm sätivad purjesid, aga talvel elan ma siin üksi,” märkis kapten. “Kui laevakere on soe, pole karta, et jää liiga teeb.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles