Juhtkiri: Minu Eesti

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Pärnus algasid mõttetalgud ”Minu Eesti“ juba tublisti varem. Peame siinkohal silmas ühisgümnaasiumi kirjandusklassi abituriendi Barbara Lehtna ja tema mõttekaaslaste algatatud aktsiooni Ülejõe haruraamatukogu kaitseks. Sajad allkirjad sundisid linnavalitsust tundlikus teemas taganema ja vähemalt esialgu on linna üks vanemaid raamatukogusid päästetud. Netis vingujatele vastuseks võib öelda, et Pärnu on küllalt suur linn, et siin võiks peale keskraamatukogu olla mitu haruraamatukogu. Ikka selleks, et inimestel oleks senisest lihtsam kultuurile ligi pääseda.


Tänane Pärnu Postimees saab trükivalmis ajaks, kui mõttetalgute ”Minu Eesti“ tulemus pole veel teada. Miks ei täitunud soov koguda 100 000 inimest oma maa üle arutlema? Umbes 7340 on loodetuga võrreldes ikka kaduvväike arv.



Oleme olnud mõttetalgute suhtes mõneti skeptilised, sest korraldajad ei suutnudki avalikkusele selgeks rääkida, mis saab mõtete kontsentraadist edasi. Kes ja kuidas hakkab tuumakaid ideid ellu viima? Või anti rahvale pelgalt võimalus ennast tühjaks rääkida?



Näiteks Euroopa Parlamenti üksikkandidaadina pürgiv Laidoneri muuseumi direktor Indrek Tarand tegi ”Minu Eestile” sellised ettepanekud: lõpetada parteide rahastamine riigieelarvest, kuna see pole enam põhjendatud. Lõpetada parteide õigus võtta annetusi kõrvalseisjatelt, kes toetavad maailmavaadet. Seda pole võimalik osta, kuna parteide maailmavaade on kas olematu või puudulik. Parteitu isik ootab erakonnalt vastuteenet, see ongi Eestis korruptsiooni keskne telg. Las parteisid rahastavad liikmemaksude ja annetustega nende enda liikmed.



Mis saakski tavakodanikel olla selliste ettepanekute vastu! Sõltumata talgute tulemusest, on tervitatav osa inimeste soov kokku tulla ja meie elu üle mõtteid vahetada. Olemegi kodanikuühiskonna ehitamisel toppama jäänud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles