Juhtkiri: Äpardunud retoorika halval ajal

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Osa Pärnumaa elanikke on leidnud oma postkastist Isamaa ja Res Publica Liidu propagandaüllitise ”Lepingu täitmise aruanne“. Võimuerakond raporteerib, kuidas on kaks aastat hoolega täitnud valijalepingut.

Kehtestatud on tasuta kõrgharidus, vanemapension, Eesti viidud uuele majanduskasvule. Vältida on suudetud astmelist tulumaksu ja üleminekut palgaarmeele.

Kodud lubati vabastada maamaksust ja küttekulude vähendamiseks toetada korterelamute soojustamist ning ohjeldada monopole. Loosungit ”Kodukulud alla!“ mõistis enamik inimesi, et IRL on võtnud südameasjaks kodukulude üldise vähendamise. Nüüd selgub, et nii see päris polnud, mõeldud oli vaid maamaksust vabastamist.

Kodualuse maa maksuga on segadust kui palju. Näiteks sai Räämal veidi üle 900 ruutmeetri suuruse kinnistu pensionärist omanik ikkagi maamaksuarve, kusjuures sellest maha oli arvestatud pensionäri soodustus, mis kadus koos maamaksuvabastusega. Millalgi saadakse need asjad kindlasti klaaritud, kuid paksu verd on oi, kui palju!

Kodukulud üldiselt pole alanenud, vaid jõudsalt tõusnud. Monopolide ohjeldamisega pole IRL hakkama saanud. Hämamise asemel tulnuks seda kõike tunnistada.

”Kodukulud alla!“ kõlab Pärnus eriti küüniliselt. Vee ja kanalisatsiooni eest makstakse 17 protsenti rohkem, kaugküte ja soojus kallines 29 protsenti, elekter vähemalt neljandiku võrra.

Kõigi nende hinnatõusude taga on monopoolsed ettevõtted, mille hinnakujunduse on konkurentsiamet kinnitanud. Kui riik hooliks oma inimestest, siis saaks vähemalt aktsiise alandada, ent sellist lubadust pole andnud isegi mitte IRL. Äpardunud retoorika halval ajal võib IRLile valimistel kuhjaga kätte tasuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles