Kiviaja teemapark koolitab giide

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpikodade tulevased juhendajad valmistasid kiviaegse elamu makette ja proovisid jõudu kivikirvega.
Õpikodade tulevased juhendajad valmistasid kiviaegse elamu makette ja proovisid jõudu kivikirvega. Foto: Urmas Luik

Paikuse loometegevuse keskuses on hakatud koolitama Pärnu ja Reiu jõe suudmekohale rajatava kiviaja teemapargi giide ja kiviaega tutvustavate õpitubade juhendajaid.

Teemapark Pärnu ja Reiu ühinemiskohal peab valmima eeloleval suvel, mullu rajati pargi teedevõrk, valgustus ja lautrid jõgede kallastel ning teabetahvlid, mis ootavad täitmist kiviaega käsitleva jutuga. Parki rajatakse kiviaegsed elamud ja olustik nende ümber.

Üks giidide ja õpikodade juhendajate koolitajaist, Paikuse huvikooli direktor Monika Vaher ütles, et suurem koormus saab kursuste lõpetajatel olema õpitubades, kuigi ka teemapark vajab giide.

Õpikodasid on kolm: kammkeraamika-, kivikirve- ja animafilmikoda. Esimeses õpetatakse huvilistele tulevikus keraamiliste pottide valmistamist, nagu sellega kiviajal hakkama saadi.

Kivikirve õpikojas räägitakse kivikirve valmistamisest, valmistatakse makett kiviaegsest elamust ja saab proovida kivikirvega töötamist.

Animafilmi õpikojas tutvustatakse kiviaja olustikku ja õpetatakse ühtlasi lihtsaid animaklippe tegema.

Õpitoad avatakse kõigile, kes kiviaja teema vastu huvi tunnevad.

Kiviaja teemapark valmib põllumajanduse ja informatsiooni ameti (PRIA) ning Euroopa Liidu raha toel. Kohtki teemapargi ehitamiseks pole valitud juhuslikult: Reiu ja Pärnu jõe suudmealalt leidsid arheoloogid 2000. aastal ligikaudu 11 000 aastat vana inimasula jäänuseid.

Teemapargi rajamiseks sõlmis Paikuse vallavalitsus riigimetsa majandamise keskusega 15aastase hoonestusõiguse lepingu 2,7 hektarile jõeäärsele kaldapealsele.

Teemapargi rajamist korraldab MTÜ Paikuse Loometegevuse Keskus, mis hakkab koordineerima teemapargiga seonduvat igapäevast tööd.

Kiviaja teemapark on huvilistele avatud tasuta. Pargi projektijuhi Maive Riismandeli sõnade kohaselt hakkavad nad korraldama kiviajast jutustavaid õppepäevi, tehes koostööd Pärnu ja Seljametsa muuseumiga ning pidama sidet koolidega – miks mitte ajalootundide andmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles