Küpros valib pühapäeval

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikos Anastasiades.
Nikos Anastasiades. Foto: Reuters

Konservatiiv Nikos Anastasiades võitis läinud pühapäeval Küprose presidendivalimiste esimeses ringis, kuid tal jäi absoluutsest enamusest pisut puudu. Valimiste teine tuur toimub sel pühapäeval.

Anastasiades pooldab Euroopa Liidu päästepaketi vastu võtmist, millega mõni vaatleja kardab Küprose allutamist troika (Euroopa Komisjon, Euroopa Keskpank ja rahvusvaheline valuutafond) kasinusdiktaadile. Teised kommentaatorid on seda meelt, et päästepaketti võidakse kasutada Küprose konflikti lahendamise survestamiseks.

Kreeka vasakpoolne nädalaleht Prin pelgab, et Anastasiades veab riigi kaosesse, sest küproslased teavad suurepäraselt, kuidas kreeklased kannatavad kasinusdiktaadi all. Sellegipoolest ei avalda küproslased vastupanu, isegi mitte suulist.

Anastasiadest teatakse veel kui Annani plaani fanaatilist toetajat. See plaan nägi ette saareriigi ühendamise üheks riigiks, kuid kukkus 2004. aastal läbi.

Neue Zürcher Zeitung peab võimalikuks, et tingituna Küprose rahahädast on ELil kerge avaldada saareriigile survet maa ühendamiseks, kuigi mitte kõik ELi liikmed pole huvitatud konflikti lahendamisest. EL paistab tegema sama viga, mis tehti 2004. aastal, kui Küprosel – de facto Kreeka ühel osal – võimaldati astuda ELi lõhestatust likvideerimata. Päästepaketi läbirääkimised võimaldanuks avaldada Küprosele survet, kuid midagi sellist pole siiani juhtunud. Küprose status quo säilitamine sobib Šveitsi lehe arvates näiteks Prantsusmaale ja Saksamaale. Kuni Küpros on jagatud ja Nikosial on võimalik blokeerida liitumisläbirääkimisi Türgiga, on kõige kergem hoida suurt moslemiriiki ootamas ELi ukse taga.

Itaalia Corriere della Sera peab Anastasiadese võitu esimeses voorus selgeks märgiks, et valijad pooldavad Põhja-Euroopa kasinuspoliitikat. Anastasiadeses nähakse Saksa kantsleri Angela Merkeli liitlast lõunas. Presidendikandidaadi programm, kuidas rahaasjad korda saada, ja reformiplaanid vastavad troika nõudmistele.

Küprose võimalik pankrotistumine mõjutaks kõiki ja ohustaks eurot. 17,5 miljardi eurone päästepakett on kokku lepitud, kuid Saksamaa avaldab sellele veel vastupanu, sest, arvestades Vene kapitalimahutusi Küprosel, võib Euroopa päästeplaanist suurima kasu saajaks osutuda Vladimir Putin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles