Raivo Sala ja aerutajad hiilgasid Tartu maratonil

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu suusamaratoni pikal 63 km distantsil oli pärnumaalastest parim suusamees Raivo Sala, kes sai ajaga 2;59.08,6 protokollis 48. koha.

Tõus tippu on 42aastasel Salal olnud kiire ja järsk: tunamullu sai ta Tartu maratonil 190., mullu 114. koha, nüüd tõusis koguni esiviiekümnesse.

Tõsist austust vääriv on ka Raivo Sala kolmas koht pärnakate kõigi aegade edetabelis, ees on veel vaid Jüri Jaanson oma ülikõva 38. kohaga 1999. aastast ja spetssuusataja, küll rohkem sprinter, aga ka Eesti mullune 50 km meister Kein Einaste 39. kohaga mulluselt sõidult.

“Elu parim sõit tõesti,” kinnitas Raivo Sala. “Olin selleks ammu võimeline, nüüd klappis kõik. Suusk oli väga hea, tunne oli väga hea. Lõpus andsin siiski üheksa kohta ära, sest küljes hakkas pistma ja spurt kümnemehelises pundis jäi tegemata.”

Sala ütles, et on harrastaja, kes ei pea päevikut, ei loe kilomeetreid ega tunde.

“Teen enesetunde järgi, aga tavamõistes muidugi palju,” rääkis Sala. “Nädalas neli korda käin ikka Jõulumäel, sõidan korraga 2–2,5 tundi, läbides 30–40 kilomeetrit.”

Kui nii mõnelgi rahvasportlasel lõpeb suusahooaja motivatsioon Tartu maratoni taastumispiinade järel kui noaga lõigatult, siis Sala hooaeg jätkub.

“Estoloppeti sarjas olen M40 arvestuses praegu teine, aga konkurente hingab tagant kuklasse, seepärast tahan 16. märtsini kestvad etapid kaasa võistelda,” rääkis Sala.

Väga tublid olid Tartu maratonil ka kaks Pärnu Kalevi noort aerutajat.

Andreas Baum läbis pika distantsi ajaga vaid 38 sekundit üle kolme tunni. Kõrge 56. koht andis alles 17aastasele Baumile M20 klassi kolmanda auhinna. Niisama vana Joosep Karlson oli poolteist minutit nõrgema ajaga 70.

“Väga kõvad poisid,” kiitis Jõulu suusatreener Anu Taveter. “Baum lõpetas ju otse suusanoortekoondislase Janari Rajase järel.”

Veel nimesid esikahesajast, hindamaks Sala, Baumi ja Karlsoni sõitu. 43. oli naiste võitja Sandra Hansson, 54. kunagine võitja Risto Roonet, 78. Tartu aerutaja Tarmo Tootsi, 81. Jari Olavi Isometsä, 85. kunagine võitja Ulvar Pavlov, 88. Stephanie Santer, 94. Priit Narusk, 105. neljas pärnakas Kristjan Tatter, 107. Pärnu endine ujuja Emeri Lepp, 126. kunagine laskesuusaäss Urmas Kanep.

164. oli FIS naiste maratonisarja liider Tatjana Mannima, 135. viies pärnakas Eero Antons, 194. rattaäss Kaspar Austa.

Lühema, 31 kilomeetri pikkuse maratonidistantsi läbis pärnakas Rait Konnov ajaga alla kahe tunni ja oli sellega protokollis kaheteistkümnes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles