Muuseumi direktor räägib iseseisvuse väljakuulutamisest

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu muuseumi püsinäitusel on 21.-23. veebruarini võimalik vaadata Pärnus  trükitud iseseisvusmanifesti originaaleksemplari.
Pärnu muuseumi püsinäitusel on 21.-23. veebruarini võimalik vaadata Pärnus trükitud iseseisvusmanifesti originaaleksemplari. Foto: Pärnu muuseum

Neljapäeva, 21. veebruari pärastlõunal on Pärnu muuseumis Aldur Vungi avalik loeng iseseisvuse väljakuulutamisest.

1918. aasta 22. veebruari hommikuks olid enamlased Pärnust läinud ja kogu täidesaatev võim linnas oli Pärnu Eesti pataljoni käes. Õhtul Endla seltsi hoones toimunud rahvakoosolekul andis Tallinnast saabunud August Jürmann teada, et pealinnas on koostatud manifest demokraatliku Eesti Vabariigi loomise kohta.

Manifesti tekst ise jõudis Pärnusse järgmise päeva, 23. veebruari pärastlõunal, seda asuti kohe trükkima ja Pärnu tänavatel levitama. Kell 8 õhtul kogunesid linlased Endla seltsimaja esisele väljakule.

Maanõukogu saadik Hugo Kuusner luges avalikult ette "Manifesti Eestimaa rahvastele" – eestlaste kinnituse elada sellest peale vaba ja iseseisvat elu, ise oma tulevikku määrates ja juhtides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles