Mida teha tulumaksutagastusega

, tarbijaveebi Minuraha.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heli Lehtsaar.
Heli Lehtsaar. Foto: PP

Kui teil on õigus maksu- ja tolliametilt enammakstud tulumaksu tagasi saada, on mõistlik teha plaan, mida selle rahaga peale hakata, et summa näppude vahelt igapäevatarbimisse ei kaoks.

See, milleks tagasi saadud summat kasutada, sõltub nii teie praegusest majanduslikust olukorrast kui ka sellest, milliseid pikemaajalisi eesmärke olete endale seadnud.

1. Vabanege kallitest laenudest või vähendage neid.

Kui teil on võetud mõni kõrge intressiga laen, näiteks paarikümneprotsendise aastaintressiga tarbimislaen, rääkimata ülikulukast kiirlaenust, tasub selline laen tagasi maksta või teha korraga suurem osamakse. Uurige, kas laenu ennetähtaegse tagastamise või suurema osamakse tegemisega kaasneb teenustasu.

Kui olete jäänud võlgu näiteks krediitkaardi eest või on arved maksmata mobiilifirmale või korteriühistule, tasub need võlgnevused kindlasti kas või osaliselt likvideerida.

2. Looge varu mustadeks päevadeks.

Kuigi inflatsiooni tõttu ei kiputa säästmisesse soosivalt suhtuma, peaks igal inimesel olema kõrvale pandud veidi varuraha ootamatustega toimetulekuks. Näiteks kui peaks katki minema mõni kodumasin või murrab teid maha haigus – teadupärast kolme esimese haiguslehel viibitud päeva eest tasu ei saa ja järgnevate haiguspäevade eest makstakse 70 protsenti teie viimase kuue kuu keskmisest palgast. Niisiis, kui teie netopalk on 600 eurot ja olete kolm päeva haiguslehel, kaotate kolme päevapalga näol ligi 90 eurot.

3. Koguge suurema ostu jaoks.

Kui teil on lähiajal plaanis teha mõni suurem ost, näiteks soetada uus arvuti või minna reisile, tasub tulumaksutagastusena saadud raha selleks kõrvale panna. Üks võimalus on kanda raha, mida lähiajal vaja läheb, igapäevaselt kasutatavast arvelduskontost eraldi arvelduskontole, teine võimalus on hoiustada. Mõlemal juhul jääb teenitav intress inflatsioonile praegu alla, kuid vähemalt on raha silma alt ära.

4. Investeerige iseendasse.

Tööjõuturul edukalt läbilöömiseks ja enese arendamiseks tasub mõelda oma oskustesse ja teadmistesse investeerimisele. Võib-olla tahate parandada keelekursustel mõne võõrkeele oskust, asuda uut eriala õppima või pooleli jäänud õpinguid jätkama.

5. Pange raha teenima raha.

Kui teil maksuametilt tagasi saadavat summat lähiaastatel kindlasti vaja ei lähe, võite kaaluda investeerimist. Investeerimise eesmärk on teenida oma raha arvel täiendavat tulu. Investeerida on võimalik nii mõnekümne euro kaupa kuus kui ka korraga suuremat summat paigutades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles