Muuseumis näeb Pärnus trükitud iseseisvusmanifesti originaali

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu muuseumis on võimalik vaadata Pärnus trükitud iseseisvusmanifesti
originaali.
Pärnu muuseumis on võimalik vaadata Pärnus trükitud iseseisvusmanifesti originaali. Foto: Pärnu muuseum

Iseseisvuse väljakuulutamise aastapäeva puhul on Pärnu muuseumi püsinäitusel täna ja homme võimalik vaadata Pärnus trükitud iseseisvusmanifesti originaali.

Pärnu muuseumis näha olev iseseisvusmanifesti originaal pärineb Olaf Esna erakogust. Manifesti kõrvale on välja pandud Eesti rahvusväelase välimuse rekonstruktsioon, originaalesemed pärinevad Olev Pauksoni erakogust.

Maapäeva ametniku Jaan Soopi poolt 23. veebruaril 1918 Pärnusse smugeldatud manifesti teksti paljundamiseks asus vahendeid ja võimalusi otsima kooliõpetaja ja ajalehetoimetaja Jaan Järve.

Manifesti trükkiandmine õnnestus alles mitmendal katsel, August Jürvetsonile kuulunud trükikojas Hospidali tänaval, trükikoja omaniku abikaasa Maria Jürvetsoni juhatusel. Trükivärsked manifestid liikusid kohemaid tänavatele ja kell 20 loeti „Manifest Eestimaa rahvastele“ avalikult ette. Sellega oli pandud juriidiline alus Eesti Vabariigi sünnile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles