Pärnumaa line-tantsijad võidutsesid Riias

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kategoorias adult novice 19-29aastaste seas esikoha saavutanud Pauliine Mäesalu võistlushoos.
Kategoorias adult novice 19-29aastaste seas esikoha saavutanud Pauliine Mäesalu võistlushoos. Foto: Kaie Seger

Samal ajal kui Eestis kõikjal aega vabariigi aastapäeva tähistades veedeti, osalesid Pärnumaa line-tantsijad Riias 8. Baltimaade meistrivõistlustel kantri- ja vesterntantsus, mis oli ühtlasi üks maailmameistrivõistluste eeletappe.

Eestist osales eri võistlusklassides 19 tantsijat, enamjaolt Pärnust ja Pärnumaalt, aga samuti Tartust, Ida-Virumaalt, Harjumaalt ja Tallinnast. Eestisse toodi kokku 8 esi-, 6 teist, 3 kolmandat ja 2 neljandat kohta.

Eestis line- ja kantritantsu eest vedav Kaie Seger tõdes, et kõige suurem pöidlahoidmine käis eestlaste seas 19–29aastaste vanuseklassis esikoha võitnud pärnakale Pauliine Mäesalule, kellel tuli läbida veerand- ja poolfinaalis mitu sõela. Praegu 19aastane tantsija on korra varem, 2008. aastal osalenud MMilgi.

Tantsujuhina tuntud Tiiu Pärnits oli nii vaataja kui osalejana võistlusel esmakordselt ja võitis esimest korda proovijate ehk social-võistlusklassi. Teise kohaga ei jäänud temast palju alla Saima Laanemaa ja Helen Saargi.

Tänu sellele, et Pärnu linn sõidule õla alla pani, õnnestus meistrivõistlustel osaleda Pärnu ratastoolitantsijailgi, kes tõid Riiast ära kõik kolm pjedestaalikohta.

“Ratastooli võistluskategooria lülitus rahvusvahelisse süsteemi alles eelmisel aastal. Olime küll siin-seal esinemas käinud, aga võistlemisvõimalust neil varem ei olnud,” selgitas Seger.

Esimesed ratastoolitantsijate maailmameistrivõistlused olid tänavu jaanuaris Saksamaal Kalkari linnas. Seal eestlased veel ei osalenud, kuid nad saavad nüüd pürgida järgmisele MMile. “See sõltub paljudest asjaoludest, nii rahalistest võimalustest kui eeletappide sooritustest. Ratastoolitantsijail tuleb osaleda vähemalt kahel ja teistel tantsijatel kolmel kvalifikatsioonivõistlusel,” märkis Seger.

“Me pole veel saanud korralikult rinda pista prantslaste ja hollandlastega, kes on ka ratastooliklassis võistlejad, praegu ainsad peale eestlaste,” avaldas ta. Ja möönis, et tänu tema ja ühe prantslasest ratastoolitant-sujuhendaja koostööle peaorganisatsiooniga see võistlusklass üldse ellu kutsutud ja reeglid paika pandud saidki.

“Kuna see kategooria on alles lapsekingades ja pole jõudnud laiemat kõlapinda saada, siis ma ei tea, kui paljudes riikides on ratastoolitantsijaid, kui kiiresti info levib ja millal nad julgevad võistlustele proovima tulla,” rääkis Seger.

Riias käinud ratastoolitantsijad Mare Koppel, Anne-Lii Pedras-Koltsov ja Laura Lillemägi on tantsinud Pärnu grupis Silver Wheels aegade algusest. “Laura oli vahepeal lapsega kodus ja alles naasis meie juurde. Paar kuud harjutamist ja lükati kohe võistlema,” tunnustas Seger.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles