Juhtkiri: GoBusist võib loobuda

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Pärnu linnavalitsus on astumas sammu, mis võib viia suuremate piikide murdmiseni, kui seda tehti Ülejõe haruraamatukogu sulgemise poolt ja vastu võideldes. Linnavalitsus saatis Pärnu linnaliine teenindavale GoBusile teate, et soovib sügisest nendega lepingu lõpetada ja teha uue vedaja leidmiseks riigihanke.


Seda, milliseks võivad kujuneda liini tellija ja selle pakkuja vahelised suhted, näitas Pärnu maavalitsuse ja GoBusi vaheline vägikaikavedu. Toonagi ei soostunud bussiettevõte hindu langetama, viimaks pakkumist ei teinudki ning kaotas kõik maakonnaliinid. Maavalitsus lähtus maakonna elanike huvist. Mäletatavasti tõi see otsus bussijuhid maavalitsuse ette protestiaktsioonile. Nõuti tööd ja leiba teenuse tellijalt, mitte oma tööandjalt, kes otseselt oli tekkinud olukorras süüdi.



Pärnu linnavalitsuse kava GoBusiga leping lõpetada võib väga vabalt viia samasuguse aktsioonini ja linnavalitsus peab valmis olema selleks, et just neid süüdistatakse selles, kui bussijuhid tööta jäävad. See pole aga õige, sest linnaliinide ülalpidamiseks kuluvaid summasid on vaja kärpida, kahjustades võimalikult vähe ühissõidukeid kasutavate linlaste huve.



Linnavalitsuse koostatud negatiivne lisaeelarve näeb ette liinikilomeetrite mahu vähendamise ja hinna alandamise. Esimesega on GoBus nõus, teisega loomulikult mitte. Paraku ei piisa ühe kärpimisest ning linnavalitsus käitub õigesti, kui suurettevõtte survele järele ei anna.



Nagu maavalitsus leidis GoBusile asendajad maakonnas ja saavutas sellega märkimisväärse kokkuhoiu, saaks GoBusist loobuda Pärnu linngi, kui lepingupartner kompromisse ei tunnista. Linnavalitsusel saab olema raske vähendada bussiliinide mahtu ja võib-olla GoBusist loobuda, kuid see mäng väärib küünlaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles