Juhtkiri: Estonian Airi päästmine

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Klassikateadlik lugeja mäletab, mida ütles papa Kiir Jorh Adnielile, kui see oli üritanud sõita Venemaale mõisavalitsejaks õppima ja rongis paljaks varastati. Papa Kiir tõdes, et nüüd, mil nii suuri kahjusid on kantud, tuleb teha, nagu neiu Teele soovib. Sellega saadeti Kiir Tootsi juurde õpipoisiks.

See paralleel klassikaga meenus, lugedes Postimehest, et peaminister Andrus Ansipi valitsuse ajal, kus majandusministriks on olnud Juhan Parts, on nelja aastaga kulutatud Estonian Airi päästmiseks ligi 1,4 miljardit krooni ehk 87,5 miljonit eurot.

Nüüd, mil nii suuri kahjusid on kantud … Tuleb ju tuttav ette?

Rahalise kulu pool on vaid üks tahk Estonian Airi vindumisloos. Lüüa pärast kõiki kulutusi lihtsalt käega ei ole naljalt võimalik. Pealegi, nagu ütles valitsuse pressikonverentsil minister Parts: kui ettevõte näeb võimalust viia ennast teatud aja pärast kasumisse, see seis stabiliseerida, siis tuleb ettevõttele võimalus anda.

Eestile on Estonian Airi puhul oluline ühenduste tahk. Leedu variant, kus riigil rahvuslikku lennukompaniid polegi, ei ole kõige parem. Tallinnast lähtuva lennuettevõtte puudumine kahtlemata halvendaks meie ühenduste kvaliteeti.

Lennuettevõtte otsest mõju Eesti majandusele hinnatakse ligi 130 miljonile eurole sisemajanduse kogutoodangust.

Olulise viie tingimuse hulgas, mille põhjal langetavad otsuseid ettevõtjad ja välisinvestorid, on ühenduvus. Kui Eestile hästi ligi ei pääse, ei tule siia keegi.

Estonian Air peab rahuldama Eesti riigi, äri ja turismi baasnõudlust õhutranspordi järele. Sellepärast otsustaski valitsus lisada lennufirmale juba antud 8,3 miljoni euro suurusele laenule veel 16,6 miljonit eurot.

Riigi huvi on, et Estonian Airi kahanemisstrateegia toimima hakkaks ja ettevõte elujõulisust tõestaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles