Politsei kontrollib turvavöö kasutamist

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvavöö. Foto on illustreeriv.
Turvavöö. Foto on illustreeriv. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Politsei kontrollib sel nädal kõikjal Eestis turvavöö kasutamist, erilist tähelepanu pööratakse turvavöö kinnitamisele sõiduki tagaistmel.

Kui turvavööd kasutaksid kõik juhid ja sõitjad, oleks hukkunute arv uuringute kohaselt umbes 10–20 protsendi võrra väiksem ja samavõrra väheneks liiklusõnnetustes saadavate vigastuste raskus, teatas politsei- ja piirivalveamet.

Läinud aastal maanteeameti korraldatud uuringu järgi kinnitavad inimesed turvavöö esiistmetel ja lastel pea alati, tagaistmel aga 83 protsendil juhtudest. Keskmisest vähem kinnitavad turvavöö tagaistmel mehed ja 15–34aastased sõitjad. Turvavöö mittekinnitamise põhjustena tagaistmel toodi 42 protsendil juhtudest välja harjumuse puudumist ja unustamist, 29 protsendil lühikese vahemaa läbimist ja 27 protsendil ebamugavust.

Politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna komissari Riho Tänaku sõnade järgi tuleb vaatamata suhteliselt suurele turvavöö kasutamise harjumusele selle vajalikkust jätkuvalt selgitada ja järelevalvet pidevalt jätkata.

„Liiklejate teadlikkus ja hoiak turvavöö vajalikkuse suhtes on aasta-aastalt küll oluliselt kasvanud, kuid aeg-ajalt selle kinnitamise unustamine, väikeste vahemaade läbimise või ebamugavuse põhjusena nimetamine võivad järjepideva meeldetuletuse puudumisel muuta turvavöö kinnitamise ebaregulaarseks,“ ütles Tänak.

Politsei tuletab meelde, et turvavöö peab olema võimalikult keha ligidal, ei tohi olla keerdunud ega kortsus. Pärast kinnitamist tuleb turvavööd täiendavalt pingutada. Kontrollida tuleb ka peatoe kõrgust ja reguleerida see vastavaks inimese pikkusega. Peatugi ei tohi olla kaela kõrgusel, vaid peab toetama pead kuklast.

Politsei kontrollib turvavöö kasutamist käesoleva nädala jooksul kõikjal Eestis, maanteeameti turvavöökampaania kestab märtsi lõpuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles