Andres Herkel: 2005. aasta preambul oli vajalik

Andres Herkel
, riigikogu liige (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liige Andres Herkel (IRL).
Riigikogu liige Andres Herkel (IRL). Foto: Peeter Langovits

Seoses piirileppe ülessoojendamisega on õhus hulk küsimusi, millest osale puudub vastus, aga osa puhul on üles kerkinud asjaolusid mittearvestav tõlgendus.

Näiteks eelmise nädalavahetuse raadiosaadetes kuulis tõlgendust, et 2005. aastal riigikogus piirileppe ratifitseerimisel lisatud deklaratsioon (ratifitseerimisseaduse preambul) oli mõttetu ja liiane, sest see nurjas piirileppe ratifitseerimise Venemaa riigiduuma poolt. Nüüd peaksid Eesti poliitikud justkui tunnistama, et 2005. aastal tehti viga.

Olen jätkuvalt veendunud, et 2005. aasta deklaratsioon ehk preambul oli vajalik. 2005. aasta piirileppe protsess sattus konteksti, kus Venemaa püüdis aktiivselt kasutada kõiki võimalusi, et eitada Eesti okupeerimist ja seada kahtluse alla meie arusaam Eesti Vabariigi õiguslikust järjepidevusest. Polnud kahtlust, et piirilepet hakatakse sõlmimise korral nii kasutama – sisuliselt Tartu rahu eitusena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles