Kommentaar: Kokkuröövitu röövimine

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Demonstrandid nõudsid Nikosias ”Käed eemale Küprosest!“ Kohalike arvates on nende hädades süüdi teised.
Demonstrandid nõudsid Nikosias ”Käed eemale Küprosest!“ Kohalike arvates on nende hädades süüdi teised. Foto: Reuters

Vene peaminister Dmitri Medvedev iseloomustas Küprose päästepaketti kui kokkuröövitu röövimist. Mäletatavasti oli selline pärast oktoobripööret üks bolševike hüüdlauseid – grab nagrablennoje (röövi kokkuröövitut). Erinevatel andmetel on Küprose pankades Vene päritolu raha 19–22 miljardit eurot. Mõistagi on ilmselt märkimisväärne osa sellest must raha, mida Vahemere rahapesuparadiisis puhtamaks püütakse pesta.

Ent Euroopa Liidus esimest korda rakendatud põhimõte, et valitsuste ja pankade vigade eest peavad maksma hoiustajad, tekitab palju küsitavusi.

Tühja sellest Küprosest, mille kaal Euroopa Liidu majanduses on tähtsusetu, kuid mis on toiminud siiani maksuparadiisina. Näiteks Itaalia päevalehe Il Sole 24 Ore arvates on hoopis olulisem, et suurhoiustajate maksustamisega kõigutab EL hoiustajate usku ja ohverdab ühisturu ühe suurima saavutuse, milleks on kapitali vaba liikumine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles