Marika Ratnik: Lastega perede toetamine on prioriteet

, MTÜ Perede ja Laste Nõuandekeskus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marika Ratnik.
Marika Ratnik.

Pärnumaa valdade Halinga, Paikuse, Tori ja Audru esindajad, kaasates oma valla lapsevanemaid, said kokku aprillikuu keskel Paikusel, et arutleda koos selle üle, kuidas käivitada oma piirkonna lapsevanemate jaoks perekeskusi, kuhu on oodatud kõik kogukonna lastega pered.


Perekeskuse kui toetava tugisamba, toimiva asutuse olemust lahati Viljandis viis aastat tegutsenud Päikesekillu perekeskuse tegevuse ja kogemuste najal.



Ühiselt tõdeti, et kogukonnatöö põhimõttel toimivaid perekeskusi, mis lähtuksid oma tegevuses otseselt noore pere vajadustest ja soovidest ning kuhu oleksid oodatud kõik emad-isad koos lastega, hoolimata nende sotsiaalsest taustast või majanduslikust seisust, on kriisiajal väga vaja.



Kristel Kadakas MTÜ Päikesekillu Perekeskuse asutajana tõi välja seisukoha, et üks parimaid viise ühele omavalitsusele näidata hoolimist oma inimestest oleks kogukonnale sellise perekeskuse tekkimiseks vajalike võimaluste loomine või andmine. Eriti praegusel keerulisel ajal, kui paljud noored pered väga vajavad sedasorti moraalset tuge, mida perekeskuse tegevuse kaudu neile pakkuda saaks. Ikka selleks, et kogukond saaks kasvada veelgi tervemaks, tugevamaks ja kokkuhoidvamaks.



Kõik osalenud sotsiaal- ja lastekaitsetöötajad olid seda meelt, et lapsevanemaid kaasates jätkatakse kogukonnapõhiseid arutelusid, et kujundada just iga konkreetse kogukonna tarvis parim perekeskuse mudel. Selle käivitamiseks kavandatakse ressursse kahe järgmise aasta kohaliku omavalitsuse eelarvetesse ning koos MTÜ Perede ja Laste Nõuandekeskusega taotletakse lisaressursse fondide vahendusel.



Paikuse valla abivallavanem Helve Reisenbuk peab oluliseks, et perekeskuse eestvedajad oleksid need inimesed, kes teenust ise mõnel ajahetkel tarbivad. Just siis saab teenus olla sihtgrupile meelepärane.



Omavalitsuse osa on suurem keskuse loomise ja käivitamise etapil, kuid hiljem jääks see tegevustoetuse tasemele ja aktiivse tegutsemise rõhk langeks loodud MTÜ-le. Algatused beebikooli ja mõnda aega tegutsenud “emmekate” klubi näol on Paikuse vallas olemas, kuid nüüd on aeg asjast huvitatud lapsevanematel jõud koondada ja jälle asja kallale asuda, sest kui istutad tamme, on naiivne loota, et kohe tema all varju leiad, aga istutamata jättes ei ole lootustki.



Halinga valla lapsevanemad on seisukohal, et perekeskuste ellukutsumine on vajalik ettevõtmine. Suur sõna “kodanikuühiskond” tuleb siis välja kõige praktilisemal ja igapäevasemal moel. Tähtis on, et iga keskus leiaks aktiivse eestvedaja. Perekeskused on hea võimalus kaasata nii noori emasid kui isasid tegevusse koos lastega, samal ajal pakkuda neile võimalust üksteisega suhtlemiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles