Terje Jürivete: Noori töökäsi jagub, pakkumistest jääb vajaka

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötute arv kasvab...
Töötute arv kasvab... Illustratsioon: Urmas Nemvalts.

Kolmandat aastat noortele tööpakkumisi vahendav Pärnu noorte infopunkt vaevleb pakkumiste puuduses, portaali

http://noored.parnu.ee

üles riputatud kuulutused saab üles lugeda ühe käe sõrmedel.


Infopunkti karjäärinõustaja Terje Jürivete sõnul töösoovijatest puudust pole ja paljud oleks valmis tegutsema vabatahtlikus korras.



Terje Jürivete, mitmendat aastat infopunkt noortele suviseid tööpakkumisi vahendab ja kui menukas see võimalus on?


Tegemist on kolmanda suvega. Pärnu noorte infoportaali käivitades tekkis mõte, et katsume selle kaudu koguda ühtseks nimekirjaks suvised tööpakkumised, mis on mõeldud noortele.



Kahel eelmisel aastal õnnestus see ülihästi. Mullu oli meil peaaegu 80 kuulutust märtsist augustini, nimekiri uuenes jooksvalt. Esimesed pakkumised tulid juba jaanuaris ja kohad said täidetud kiiresti.



Sel aastal on asi väga kurb. Oleme tööpakkumisi saanud Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse kaudu, kes saadab ettevõtjatele kirja palvega teada anda, kui noortele midagi pakkuda on. Tänavu on olnud vaid viis töökuulutust, neist aktiivseid praegu kolm.



Kas noored küsivad aktiivselt tööd?


Nad käivad siin ja meie käime palju koolides loenguid pidamas. Oleme neile talvest saati rääkinud, et ilmselt tuleb kehv aasta ja kel on soov suvel taskuraha teenida, peab kõvasti vaeva nägema.



Milliseid töökohti teie käest kõige rohkem nõutakse?


Paljud ütlevad, et neil on ükskõik. Peaasi, et saaks natukene raha teenida ja endale midagi lubada.



Kuidas ettevõtjate pakkumised noorteportaali jõuavad?


Kui kellelgi on noortele suveks töökoht pakkuda, tasub ühendust võtta Pärnu noorte infopunktiga. Riputame kuulutused internetti aadressil

http://noored.parnu.ee

, kus kõigil on võimalik nendega tutvuda.



Ootame päeva-kaheseid pakkumisigi, sest praegu läheb kõik kaubaks. Malevaski on tänavu tunduvalt vähem kohti, samal ajal töösoovijate arv on möödunud suvega võrreldes stabiilne.



Samuti on teretulnud vabatahtlik töö, mille eest palka ei maksta, kuid saab midagi ära teha oma kodukoha heaks.



Ilmselt pole kõige otstarbekam jääda vaid pakkumisi ootama. Mida saab noor teha, et endale suveks töökoht leida?


Töö leidmine, eriti praegusel ajal, sõltub aktiivsusest, kuid paljud on väga noored, 13-14aastased, ja siis ei pruugi aktiivsuski aidata.



Tuleb koostada korralik elulookirjeldus, läbi mõelda, millist tööd noor on valmis tegema, välja valida oma piirkonnas sobivad ettevõtted ja nendega kontakteeruda.



Praegu tundub, et noor haarab igast õlekõrrest, et natukenegi rakendust leida. Kas see võib tekitada ohu, et tööandja kasutab kogenematut ära?


Ohtusid on, aga tasub uskuda parimat. Et ei soovita nahka üle kõrvade tõmmata.



Uskumisest üksi on enamasti vähe.


Oleme pidanud noortele loenguid, mis puudutab tööõigust nii vana kui uue seaduse järgi. Noorteportaalis on lingina kõik, mis puudutab nende õigusi ja kohustusi tööle asumisel. See versioon on kohandatud ja pole liiga ametlikus keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles