Galerii: Pärnu Endlas jagati teatri aastaauhindu

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile õhtul tähistati Pärnus Endla teatris rahvusvahelist teatripäeva ja teatrirahvas jagas eelmise aasta loomingu eest ligemale kolmekümnes kategoorias teatri aastaauhindu.

Aasta lavastuse auhinna pälvis Eesti draamateatri etendus "Nelipühad", mille lavastaja ja muusikaline kujundaja on Mladen Kiselov, kunstnik Vladimir Anšon, kostüümikunstnik Rosita Raud, valguse kujundaja Priidu Adlas.

Aasta naispeaosatäitja auhinna sai Kersti Kreismann Hilpi rolli eest Kuressaare linnateatri lavastuses „Yksine”.

Aasta meespeaosatäitja tiitliga tunnustati Rakvere teatri näitlejat Velvo Välit Anatoli Jefremovitš Novoseltsevi rolli eest lavastuses „Armastus tööpostil”.

Aasta lavastaja tiitel läks Ivar Põllule Tartu Uuest teatrist lavastuse „Vanemuise biitlid“ eest.

Kunstnikutöö auhinnaga pärjati Kristiina Põllu kujunduste eest lavastustele „Naised valitsevad maailma ehk Opus Geographicum” ja „Vanemuise biitlid”  Tartu Uues teatris.

Aasta meeskõrvalosatäitja tiitel anti Mait Malmstenile junkru rolli eest Magnús Sigurðssoni lavastuses „Islandi kell” ja Andrei rolli eest lavastuses „Kolm õde” Eesti draamateatris.

Aasta naiskõrvalosatäitja tiitli pälvis Tiina Tauraite teenija rolli eest lavastuses „Lillede keel” Von Krahli teatris.

Žürii eriauhinna sai teater NO99 dramaturg Eero Epner kui teatri ideede generaator, mõtestaja, sõnastaja ja kuvandi looja.

Pärnakad tänavu üheski kategoorias auhinda ei saanud. Endla tükkidest olid nominentide hulgas suvelavastus “Seljatas sada meest”, mis kandideeris sõnalavastuste žürii eriauhinnale, ja muusikal “Boyband”,  mis kandideeris muusika-, balleti- ja tantsulavastuste žürii eriauhinnale.

Pärnakas Laine Mägi kandideeris naispeaosa auhinnale mullu suvel Tõstamaa mõisas etendunud lavastuses "Surm, sünd ja laulatus" Anna Meyer von Gyldenfeldti rolliga.

Teised teatri aastaauhinnad

Reet Neimari nimeline kriitikaauhind:

Heili Einasto – avarapilguline ja kõrgtasemel lavalise tantsukunsti kriitik, kes valdab üldpilti kõiki tantsusuundi arvestades.

– "Keisri uued rõivad" (Sirp, 20.12.2012), "Rahvusballett pärast "Pööningutantsu"" (Sirp, 16.03.2012), "John Cage ja Merce Cunningham – kunstis ja elus" (TMK 8-9.2012), "Rosalinde kuritöö" (TMK 05.2012).

Sõnalavastuse muusikalise kujunduse või originaalmuusika auhind:

Kaspar Jancis, "Faust" – originaalmuusika. (VAT teater).

Liisa Hirsch – originaalmuusika ja muusikaline kujundus lavastustele "Islandi kell", "Kolm õde", "Uus elektriline tantsusaal". (Eesti draamateater).

Aleksander Kurtna nimeline auhind:

Anne Lill – antiigitõlke traditsiooni õnnestunud elustamise ja Euripidese "Iphigeneia Aulises" tõlke eest teatrile NO99.

Algupärase dramaturgia auhind:

Lavastusdramaturg Eero Epner, "Reformierakonna juhatuse koosolek" – poeetiliselt terav ja poliitiliselt tundlik kiirreageerimine ning dramaturgiline panus lavastusse "Rise and Fall of Estonia". (teater NO99).

Muusikalavastuste osas:

Ain Anger – Mefisto mõjuva ja kaasahaarava tegelaskuju loomine Charles Gounod’ ooperis "Faust". (Rahvusooper Estonia).

Monika-Evelin Liiv – Julius Caesari ja Cornelia veenvad ja muusikaliselt kõrgetasemelised rollilahendused Georg Friedrich Händeli ooperis "Julius Caesar". (Rahvusooper Estonia).

Balletilavastuste osas:

Anatoli Arhangelski – Modigliani, "Modigliani – neetud kunstnik", Eisenstein, "Rosalinde", Lescaut ja Vangivalvur, "Manon". (Rahvusooper Estonia).

Rahel Olbrei nimeline auhind:

Tiiu Randviir-Tölp – Estonia priimabaleriin, rahvusvaheliselt tunnustatud balletipedagoog.

Tantsulavastuste osas:

Ruslan Stepanov, "Carrrmen!" (Vanemuine) – läbinisti Eestimaine tooraine, julge koreograafia ja heliloomena interpreteerimas maailmakeeles maailmakirjandust.

Muusika-, balleti- ja tantsu eripreemia:

Peeter Jalakas, "Nibud ehk hetk me elude katkematus reas". (Von Krahli teater).

Parima teatritöötaja kategoorias:

lavastust ettevalmistavale – Tiiu Palmiste, Ugala teater;

etendust teenindavale – Raul Õitspuu, VAT teater;

haldus- ja administratiivtöötajale silmapaistvate töötulemuste eest eelnenud aastal – Maire Janisk, Tallinna linnateater.

Salme Reegi nimeline auhind:

Oleg Titovi lavastajatöö "Tuul pajuokstes" Ugala teatris – kunstiliselt terviklik ja säravate näitlejatöödega kogupereteater.

Otto Hermanni nimeline auhind:

Margus Vahemets – kauaaegse loomingulise panuse ja jätkuva kõrge kunstilise taseme eest teatri Vanemuine sümfooniaorkestri klarnetirühma kontsertmeistrina.

Ants Lauteri nimeline auhind:

Näitlejaauhind: Kadri Lepp – Katariina Jee, "Toomas Nipernaadi"; Liisa Hohlakova, "Vend Aljoša"; Loviisa, "Niskamäe kired"; Doris Murekull, "Koturnijad ehk Kui nalja ei saa, siis meie ei mängi"; Tiina, "Libahunt"; Nora, "NORA/MAJA"; Kyllikki Laiho, "Runar & Kyllikki"; Nataša, "Põhjas"; Valérie Lebrun, "Grafiti"; Catherina Cavalieri, "Amadeus"; Irina, "Kolm õde"; Ly, "Väikesed vanamehed"; Gabriella, "Nii nagu taevas"; Kriitik, "Kollane nool"; Herta, "Piloot"; Naine, "Klapp"; Lissi, "Postmodernsed leibkonnad"; Gloria, Whitmore, "Grace ja Glorie"; Loreida, "Ukuaru". (Ugala).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles