Säästuaeg edendab kantud rõivaste turgu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roosa ruulib: pluus, lahe tikitud seelik ja kingad maksid kokku 180 krooni.
Roosa ruulib: pluus, lahe tikitud seelik ja kingad maksid kokku 180 krooni. Foto: Ants Liigus

“Kes varem käis, enam ei käi ja üha sagedamini astuvad uksest sisse need, kes varem mitte kunagi ei käinud,” iseloomustab kasutatud rõivaste turgu kümmekond aastat Vändras selle äriga tegelnud Anne-Mari Peets.


Nagu ilmselt igal alal on teise ringi poodide seaski oma autsaiderid ja tipud. Üks magneteist asub Toris. Laupäeval, mil uus kaup välja pannakse, on tavaline pilt, kui äri ukse ees pargib paarkümmend autot, aga on kokku loetud poolsadagi. Ja need pole sugugi vaid ümbruskonna inimeste omad.



Tori on prouade lemmik


Tori rahvamaja kõrval asuv pood on juba hulk aastaid olnud kindla osa suvepealinna naiste lemmikkoht, kus garderoobi täiendada. Õigustatult, nagu meiegi veendusime. Enamik avaras müügisaalis väljapandud rõivaist on sellises seisus, et esmapilgul ei saa arugi, kas tegu on kantud või täiesti uute asjadega.



Seitse aastat seda kasutatud rõivaste äri pidanud Aime Voosalu jutu järgi käib praegu kliente vähem kui näiteks kaks aastat tagasi. Talvel on käive väiksem ja eks majanduslanguski nõua oma osa.



Kõige rohkem otsivad ostjad lasterõivaid ning suvel on kuum kaup kingad ja tuunikad.



Inglismaalt pärit kaup tuuakse poodi Tartu vahendajate käest ja sellest sõltuvad hinnad. “Ei saa poolmuidu kaupa ära anda, sest vahendajad pole hindu alandanud,” seletas Voosalu. “Sorteeritud pakid maksavad 100 ja isegi 200 krooni kilo, sega- ehk originaalkaup 30 krooni kilo, aga selles on suur osa vanu, katkisi ja musti rõivaid, mis prügisse lähevad. Mina ei tea, kust selline rämps pärit on, Eestis ei kanna nii moestläinud ega koledaid asju enam keegi.”



Voosalu poes maksab teksapaar 35-55 krooni, jopede hind on 65-95 krooni, peened daamisaapad leiab 150 ja kingad 55-65 krooniga. Lõpupeoks sobiva ja esmapilgul täiesti uuena tunduva ülikonna saaks noormees sellest poest 129 krooniga. Originaalse komplekti suvisest pluusist, seelikust ja kingadest sobitab kokku umbes 180 krooni eest.



Ürgkoledaid ja vaid tolmulapiks sobivaid esemeid meil, hoolimata põhjalikust tuustimisest, leida ei õnnestunud: eelsorditud kaup on enamasti puhas ja ilus. Isegi viie krooniga pakutava kauba kastis olid kodus kandmiseks kenasti sobivad T-särgid ja lasteasjad.



Sindis inglaste kaup


Sindis kunagises ETKVLi valges majas asuv kasutatud rõivaste pood üllatas käekottide valikuga: nii julgetes värvides, põnevate piltide ja disainiga kotte polnud seni juhtunud nägema üheski teise ringi poes.



Hoolimata ruumikitsikusest, tundus riidekaup hea kvaliteediga olevat, peale selle müüakse uusi madratseid, karusnahajääke, kangareste.



Kaupluse perenaine, kes oma nime avaldada ei soovinud, rääkis, et kaup on pärist Inglismaalt ega ole üle kolme aasta vana. Müügil on päris uusi asju ja kaupluste laojääke. “Inglismaal annetatakse müümata asjad taaskasutusse, Eestis hoitakse aasta läbi laos ja üritatakse järgmisel hooajal uuesti maha müüa,” seletas ta. “Ära antakse needki rõivad, mida müügisaalis on selga proovitud, tihti jäetakse need ju põrandale vedelema.”



Üheksa aastat kauplust pidanud naise väitel ei käida tema poes ainult madalate hindade pärast, vaid originaalseid asju jahtimas.



On oma püsikliendid, kelle suurusnumbrid ja stiilieelistused ammu teada ja kes müüjat usaldades paluvad endale sobiva pluusi või püksipaari välja otsida.



Eelmise aastaga võrreldes ostetakse mõnevõrra vähem, sest raha ja tööd napib, aga naisterõivastel on endiselt hea minek: õrnemal sool pole ju kunagi midagi selga panna. Vanemad inimesed aga kurtvat, et tavalistes kauplustes on puha tibiriided, mis kuidagi selga ei kõlba.



Kasutatud rõivaste poest leiab kehakatteid ebastandardsete mõõtudega ostjagi. Müüja näitas püksipaari, mille sisse teda ennast mahtunuks vabalt kolm eksemplari, ja kommenteeris, et Eesti inimesed vaatavad ja imestavad, kuidas heaoluriigis elamine kehakaalule mõjuda võib.



Vändras pliidid ja pintsakud


Vändra mitmest kasutatud rõivaste poest oli parajasti lahti Anne-Mari äri. Perefirmaga aastaid tegelnud Anne-Mari Peetsi jutu järgi käivad viimasel ajal tema poes needki, kes varem kaltsukate peale nina kirtsutasid. Mis parata, kui palka vähendatakse, on selga ikka midagi panna vaja.



Skandinaavia maadest pärinev kaup tundus kahe eelneva poega võrreldes palju odavam, kuid tohutust riietemassist meelepärase leidmine oli raske.



Rohkesti leidus kodurõivaid, peenemaid asju andis otsida. Küll torkasid silma põnevad idamaised kostüümid-kleidid, mida omaniku jutu järgi ostetakse näiteks esinemiste tarvis.



Pluusid-särgid maksid selles poes 20-30 krooni, meeste pintsakud 30-40 ja ülikond 100 krooni. Kasutatud Rosenlew’ elektripliidi oleks võinud koju viia 1400 krooni eest ja automaatpesumasina 2800 krooniga.



Lastepoes võib müüa ja osta


Kui täiskasvanuid innustab riidevaru täiendama esmajoones vahelduse soov, siis väikelaste puhul tekib terav vajadus uute rõivaste järele vähemalt iga poole aasta tagant.



Peale selle on ilmselt igas pisipõnnidega peres alatasa kappi kogunenud paar kotitäit väikseks jäänud kehakatteid.



Hea teada, et Pärnusse on lisandunud koht, kus mõlemad probleemid korraga lahenevad. Nimelt tegutseb ammu tuntud Pesamuna beebipoe asemel Riia maantee 22 kasutatud lasteasjade pood, kus igal esmaspäeval võetakse soovijailt korralike lasteasju müüki. Beebiriiete kõrval võib sinna müüki pakkuda ja loomulikult otsima minna teismeliste rõivaid.



Kõige suurem valik poes ongi rõivad, aga suurim nõudlus valitseb praegu hoopis laste jalgrataste järele, neid haaratakse suisa lennult. Seega, kel mõni sõidukorras lasteratas kuuris seismas, pakkuge julgelt, müümata see ei jää.



Kes aga oma lapsele väikseks jäänud rõivaid müüma hakata ei viitsi, saab need jätta kaupluse eesruumi paigutatud riiulitele, kust soovijad neid siis tasuta kaasa võtta võivad. Poe töötaja sõnutsi toimib see variant edukalt: hommikul toodud asjad on enamasti lõunaks uue tänuliku omaniku leidnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles