Kommentaar: Paavst teab paremini

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus paavst Franciscus pöördus kohe näo ja tegudega vaeste poole.
Uus paavst Franciscus pöördus kohe näo ja tegudega vaeste poole. Foto: Reuters

Itaalia päritolu Argentina jesuiidi Jorge Mario Bergoglio valimine kristlaste kirikupeaks oli väike üllatus, võrreldes tema pöördumisega kohe nii näo kui tegudega vaesemate inimeste poole. Kontrast missugune Vatikani senise suursugususe ja rikkuse rõhutamisega. Eks näis, kaua ta seda liini jätkab.

Ka Franciscuse jutt poliitikast on harjumatu. Tema ülestõusmispühade jutlust hakati edastama nõnda, nagu võimukeskustes ollakse harjunud, mitte nii, nagu paavst ise rääkis. Igal juhul alustas Püha Tool maailma asjade pärast muretsemist Iisraeli-Palestiina konfliktist, mida siinkandis liikuvas infos isegi ei mainitud, mitte Süüriast (kutsus üles poliitilisele lahendusele), Lähis-Idast üldse ja Korea poolsaarest (kutsus üle leppimisele), nagu reeglina mainiti.

Kaudselt tugines paavsti teemade järjestus asjaolule, et 20.–22. märtsil oli Iisraeli-Palestiinasse ja Jordaaniasse teinud oma teise ametiaja esimese välisvisiidi USA president Barack Obama. Ehk siis – lahendamist nõudvate probleemide valusaim koht asub seal. Jätkuvalt. Obama sõit kulges just nii, nagu kaks nädalat tagasi sai kirjeldatud: uut plaani ei pakutud, mis tähendas, et järele andma tuleb hakata ikkagi Iisraelil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles