Juhtkiri: Taasavastada Steineri aed

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pärnu südames, kolmest küljest vanalinna ja ühes küljest Pika tänava äärsete korterelamutega piiratud Steineri aia saatus pole just kiita. Küll on püütud sellega midagi peale hakata ja ainulaadsele avalikule iluaiale uut ilmet ning sisu anda, kuid ponnistused ja mõtted pole vilja kandnud.

Kõige kurioossem oli Steineri aia ajaloos 2001. aasta, mil see 400 000 krooni eest, mis oli märksa suurema väärtusega kui praegune 25 000 eurot, renoveeriti. Mäletatavasti kaeti aia keskosa killustikuga ja toodi kiviskulptuurid veidra mõttega lastele mänguväljak luua, paigutati suured laiad valgustid, mille algul lumi ja siis vandaalid – või vastupidi – hävitasid. See oli väga kallis õppetund, et paberil uus ja huvitav tunduv arhitektuuriline lahendus ei tohi tegelikkusest liiga palju irduda.

Halb karma on Steineri aeda saatnud edaspidigi. Kunagine linnaaednik Kristiina Kupper küll lootis omal ajal, et sellest saab midagi head ja toredat ning rahva, mitte vaid pättide poolt armastatut, kuid nii ei läinud, kuigi 2001. aasta superkujunduse jäägid viimaks kadusid. Meenutagem sedagi, et Mart Viisitamme juhitud linnavalitsus kaalus just Steineri aeda ühe paigana, kuhu mingil põhjusel kinnisideeks muutunud liuväli rajada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles