Eesti sai ametlikult marutaudivabaks

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marutaudivaktsiini külvamine on Eestis rebaseid ja kährikuid selle surmava tõve eest kaitsnud.
Marutaudivaktsiini külvamine on Eestis rebaseid ja kährikuid selle surmava tõve eest kaitsnud. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Veterinaar- ja toiduamet saatis läinud nädalal rahvusvahelisele epizootiate büroole (OIE) deklaratsiooni, milles kuulutas Eesti marutaudivabaks riigiks. Ometi on kassi- ja koerapidajad jätkuvalt kohustatud oma lemmikud vaktsineerima.

Vastavalt OIE reeglitele on riigil õigus kuulutada end marutaudist vabaks, kui ta vastab maismaaloomade tervisekoodeksis kehtestatud rangetele nõuetele. Üks põhilisi eeldusi on, et riigis ei ole haigust esinenud viimase kahe aasta jooksul.

Eestis diagnoositi viimane marutaudijuhtum 2011. aasta jaanuaris, kui leiti nakatunud kährikkoer Põlvamaal mõne kilomeetri kaugusel Eesti-Vene maismaapiirist. Pärnumaal diagnoositi viimased 14 marutaudi juhtumit 2006. aastal. See on aasta, mil alustati metsloomade marutaudivastast vaktsineerimist, rääkis veterinaar- ja toiduameti (VTA) projektijuht Enel Niin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles