Kristi Kais: motohooaeg on alanud nii tavaliiklejaile kui politseile

, Lääne prefektuuri pressiesindaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Motopolitseinik Vaiko Kivi.
Motopolitseinik Vaiko Kivi. Foto: Lääne prefektuur

Lumest puhtad teed ja tänavad meelitavad talveunest välja nii tavaliiklejatest mootorratturid kui ka politsei motopatrullid.

Ligi pool aastat on mootorratturid oodanud aega, millal jälle oma sõiduriist garaažist välja ajada ja kilomeetreid mõõtma minna. Politsei tuletab meelde, et suures sõiduärevuses ei tohiks siiski ära unustada liikluses kehtivaid reegleid ja sedagi, et need on kõigile liiklejatele järgimiseks. Vastasel juhul on hooaja lõpp kiire tulema. Nii nagu juhtus 16. aprillil Raplas 27aastase mootorratturiga, kes ebaõigeid sõiduvõtteid kasutades põhjustas liiklusõnnetuse ja sai ise viga.

Esialgsetel andmetele sõitsid kaks mootorratast kõrvuti, kui üks juht otsustas ootamatult kiirendada. Kiirenduse tagajärjel tõusis õhku mootorratta esiratas ja sõitis külgepidi kokku kõrvalsõitva mootorrattaga. Mõlemad mootorratturid kaotasid kokkupõrke tagajärjel kontrolli sõidukite üle, kukkusid masinatega külili ja lohisesid edasi. Kiirendanud mootorratas lohises edasi mööda sõiduteed, teine üle ristmiku teelt välja. Õnnetuse tagajärjel sai vigastada ohtliku manöövri algatanud juht, kellel mootorratas sõitis üle jala. Teine juht viga ei saanud.

Lääne prefektuuri liiklusjärelevalve talituse juhi Sander Peremehe sõnade kohaselt oli selles liiklusõnnetuses mõlemal mootorratturil õnne. Raskeid kehavigastusi ei saanud keegi, kõige rohkem sai kannatada ilmselt liiklusõnnetuse põhjustanud juhi eneseuhkus. Eelmisel aastal toimus Tallinna–Pärnu–Ikla maanteel pea samasugustel asjaoludel liiklusõnnetus. Siis kaotas trikitanud mootorrattur veoautoga kokkupõrkes jala. Trikitada ja kihutada võib ringrajal.

Enamik mootorratturitest on siiski korralikud liiklejad, kes sõidavad pigem mõnusa enesetunde saamiseks, mitte enda näitamiseks. Kuna sõiduhooaeg alles algas, siis on paslik tuletada algajatele mootorratturitele ja miks mitte mopeedijuhtidelegi meelde järgmist.

Teed on siiski alles mustad: tolmused, liivased, killustikused ja täis auke. Enne teele asumist tuleta meelde pidurdamise ja manööverdamisega seotud nipid. Võimalusel osale n-ö mootorratturite soojenduskoolitusel, mida pakuvad näiteks mitmed motoklubid. Nii juht kui ka sõitja peaksid kasutama korralikku varustust. Kukkumisel aitavad tervist säästa ainult kiiver, kindad, saapad, kaitsmed ja õiged riided.

Politseigi alustab motohooaega juba sellel nädalal. Motopolitseid võite kohata kogu Lääne prefektuuri tööpiirkonna kuues maakonnas hooaja lõpuni. Mootorrattapatrull annab politsei liiklusjärelevalvesse juurde suuremat mobiilsust, sest tiheda liikluse korral jõuab politsei abivajajani kiiremini mootorratta kui sõiduautoga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles