Rannar Vassiljev: Poliitharmoonia maksuteemal?

Rannar Vassiljev
, riigikogu liige (SDE)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannar Vassiljev.
Rannar Vassiljev. Foto: PP

Harva kui parlamendierakondade arvamused nõnda kenasti kokku langevad, kui viimasel ajal tulumaksuvaba miinimumi tõstmise osas. Parempoolsed kiidavad maksude langetamist, vasakpoolsetele meeldib, et erinevalt paljudest teistest maksumuudatustest on maksuvaba miinimumi tõusust abi madala ja keskmise sissetulekuga inimestele. Seni küll on harmoonia valitsenud vaid sõnades, lähitulevik peaks näitama, kas sõnadele järgnevad teod.

Märtsi lõpus arutas riigikogu sotsiaaldemokraatide tulumaksuvaba määra tõstmise eelnõu, mis paraku ei pälvinud Reformierakonna ja IRLi toetust. Võimuerakonnad tõid põhjenduseks, et neile pole vastuvõetav katteallikaks pakutud tulumaksumäära langetamise tühistamine. Tulumaksu alandamine teenib ennekõike kõrgemapalgaliste huvisid.

Hiljuti avaldatud kevadine majandusprognoos näeb varasemaga võrreldes järgnevateks aastateks ette suuremat maksulaekumist, on võimalik täiendavate laekumiste toel tulumaksuvaba miinimumi tõsta. Seda siis tulumaksumäära puutumata. Sellise kompromissettepaneku tegime riigikogule aprilli keskel. Nüüd jääb vaid oodata, kas parempoolsed tegelikult soovivad maksuvaba miinimumi kergitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles