Gaasigrill sobib kiirustajale

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokkupandavat kohvergrilli on mugav piknikule kaasa võtta.
Kokkupandavat kohvergrilli on mugav piknikule kaasa võtta. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Grillihooaja algusest annavad märku kõigis kodu- ja aiaärides otse sissepääsu kõrvale sätitud grillimisvahendid, suuremad poed pakuvad suisa paarikümmet eri suuruses ja hinnaklassis söegrilli, peale selle on valida kümmekonna üksteist üha edevama välimuse ja lisavarustusega ületrumpava gaasigrilli vahel.


Kas eelistada söe- või gaasigrilli? Söegrillid on oluliselt odavamad, gaasiga töötavad aga hetkega töövalmis ja puhtamad. Samal ajal puudub gaasigrillil see “õige” lõhn, mis paljusid grillima meelitab. Söegrilli puhul tuleb koju tarida söekotte ja süütevedelikku, gaasigrilli puhul osta või lasta täita gaasiballoone.



Koju või matkale


Äsja Pärnus Silla keskusesse avarale müügipinnale kolinud Handymanni kaupluse juhataja Kalev Kvell tõdes rõõmuga, et grillid on praegu tõesti tulikuum kaup.



Kõige rohkem ostetakse väikesi grille, mida korterielanikel hea auto pagasiruumi pista ja piknikule söögitegemiseks kaasa võtta.



Nii ongi ammu tuntud ja populaarsete “ufode” kõrval minev kaup näiteks kohvriks kokkukäiv söegrill, mida mugav käe otsas vajalikku kohta viia ja mis lahti tehes kaks grillipinda moodustab.



Samuti on nõutud uudne pisike matkapliit, mis gaasiballooniga töötab. Keskmise juukselakipudeli mõõtu balloon suudab järjest põledes leeki hoida poolteist tundi.



Kui matkale ja piknikule on hea kaasa võtta just pisike või koguni ühekorragrill, siis koduaias rööviks madala grilli kohal küürutamine poole õues toiduvalmistamise mõnust.



Kiire või aeglane


Kui suured söegrillid maksavad enamasti kuni poolteist tuhat krooni, siis gaasigrillide hinnad sellest tasemest alles algavad.



Gaasigrilli eelis söegrilli ees on kindlasti see, et selle saab ühe nupukeeramisega töövalmis seada ning sel on kuumuse reguleerimise võimalus.



Just kiiruse tagaajamine ongi põhjus, miks paljudel söegrillil toiduvalmistamine nässu läheb. Tavaliselt kulub 20 minutit kuni pool tundi süütamisest, et söed oleksid grillimiseks valmis.



Internetis Eesti Grilliportaalis leiduvate õpetuste järgi on söed grillivalmis, kui süte pinnale tekib õrn valge tuhakiht.



“Grillsüte õige kuumuse tuvastamiseks hoidke kätt umbes kümne sentimeetri kõrgusel sütest kolm kuni neli sekundit. Kui käel hakkab väga kuum ja te seda kauem süte kohal hoida ei suuda, on kuumus grillimiseks paras,” juhatab portaal.



Söegrille müüakse nii kaanega kui ilma. Suletud grillides on toidu valmimisaeg üldjuhul lühem ja tilkuva rasva tõttu pahatihti lahvatavaid leeke saab summutada kaanega. Lahtise grilli puhul tuleb hoida veepudel käepärast.



Gaasigrilli tööks vajalikke balloone saab osta kas suurematelt grillimüüjatelt või tanklatest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles