Maarika Puusepp elustas kesklinna ökopoe

, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesinikul ja vastsel ökopoepidajal Maarika Puusepal on ideid, mida mesilindude toodangust peale küünalde ja maitsmete teha annab, küllaga.
Mesinikul ja vastsel ökopoepidajal Maarika Puusepal on ideid, mida mesilindude toodangust peale küünalde ja maitsmete teha annab, küllaga. Foto: Urmas Luik

Allergikuid, diabeetikuid ja teisi ökotoodetest lugupidavaid inimesi rõõmustab, et loodustoodete pood, mis asub Pärnu muuseumi vastas Aia tänaval, on uue perenaise leidnud.


Maarika Puusepp, kes ise on meetootja, on koos müüja Marge Havikuga optimistlikult alustanud ja usub, et sellist nišipoodi on vaja, sest suur hulk inimesi kas ei saa või ei taha tarbida suurtootjate kaupa, ning müügivõimalus innustab väiketootjaidki oma toodangut arendama.



Mesilinnu nime kandev pood pakubki põhiliselt Eesti mahetootjate kaupa. “Natuke oleme võtnud sisse selliseid välismaiseid ökotooteid, mida tarbijad küsivad, aga mida Eestis ei toodetagi, nagu näiteks roosuhkur, punane riis või siis kakao asendajana tuntud jaanikaunapulber,” selgitab alles alustanud poe perenaine.



Pisikeses äris jagub uudistamist küllaga: silma hakkavad juba populaarseks saanud Tervixi astelpajutooted, Kadarbiku smuutid, Pajumäe jogurtid ja kohupiimad, Tamme talu taimeteed.



Rikkalik on mee ja meetoodete valik. “Oma mee ja meetoodete kõrval on müügis teistegi meekasvatajate toodangut,“ räägib Puusepp. “Tootearendus on aega ja raha nõudev protsess. Üks analüüs maksab 700 krooni, sellepärast ei jõua kõike, mida tahaks, ise toota. Pääsukesemärgi saamiseks tuleb näiteks välja käia 1000 krooni.”



Teises toas, mis meenutab korraliku taluperenaise sahvrit, on suurepärane valik jahudest ja helvestest. Kaarli talu Väike-Maarja kandist pakub teraviljajahude ja -helveste kõrval linakoogijahu, mida poepidajad soovitavad nagu kama segada kas jogurti või hapupiimatoodete hulka.



Leivaküpsetajaid rõõmustab kindlasti, et saadaval on eri terasid. Rukki-, odra-, kaera- ja nisujahu ning -helveste kõrval kaubeldakse mitut sorti speltajahu ning -helvestega.



Õlidest müüakse vaid Eestis toodetuid. Tuntuim on muidugi rapsiõli, aga toodetakse linaseemne-, tudra- ning kanepiõligi. Viimasena nimetatut kõlbab Haviku sõnade kohaselt nii sisse võtta kui peale määrida. “Kanepiõli baasil on ju kõik kvaliteetsemad juuksehooldusvahendid tehtud,” teab ta.



Peale toiduainete on poes nii pisut looduskosmeetikatooteid kui ravisalve ja -teesid. “Palju küsitakse tõrvaseepi, mida kasutakse psoriaasiraviks, samuti kiidavad kliendid väga kuusevaigusalvi,” avaldab Havik.



Kuna pood on lühikest aega lahti olnud, käivad osa tootjatega alles läbirääkimised. “Lähipäevil peaksid müügile jõudma kitsepiima- ning sojatooted,” kinnitab Puusepp. Plaane on hakkajatel naistel rohkemgi. Müümise kõrval tahetakse hakata korraldama degustatsioone, et õpetada tarbijaid ökotooteid kasutama.



Samuti on poeomanikul palve, et oma kauba müümisest huvitatud mahe- ja väiketootjad võtaksid nendega julgesti ühendust telefonil 508 9393 või astuksid Rüütli 51a asuvast kauplusest läbi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles