Lapsevanemad tõid Kuninga kooli fotonäituse Etioopiast

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etioopia pakub elamusi.
Etioopia pakub elamusi. Foto: Valdur Maibach

Pärnu Kuninga tänava põhikoolis on vaadata kooli lapsevanemate Valdur ja Piret Maibachi fotonäitus Etioopiast.

Maibachide jäädvustatud pildid kujutavad Etioopia eri hõimude värvikat eluolu, tavasid ja traditsioone. Fotonäitus keskendub peamiselt Etioopia edelaosa hõimude – hameri, arbore, karo ja murside – eluolu ja traditsioonide kujutamisele.

Valdur ja Piret Maibach külastasid Etioopiat soovist kogeda elu keskkonnas, mida tsivilisatsioon on vähe mõjutanud. Kaks nädalat elasid nad kohalike hõimude juures, olles ära lõigatud kogu maailmast: lähim tsiviliseeritud asustus oli tuhande kilomeetri kaugusel.

 „Hõimud elavad oma karja kasvatades täpselt samamoodi kui 1000 või 10 000 aastat tagasi. Seal tundus, et oled ajas tagasi rännanud. Puudub kõik tsivilisatsioonile omane: elekter, sidevahendid, arvutid, autod, poed ja pangad,“ kirjeldavad reisilised oma esmamuljeid. „Eluasemeks on savist või okstest onn. Ei käida tööl ega koolis – kõik vajaminev valmistatakse ise. Ainus nüüdisaegne ese, mida pea kõik hõimud kasutavad, on kollane plastmassist kanister, mida kasutatakse kilomeetrite kauguselt puhta vee toomiseks.“

Etioopia on merepiirita riik Aafrika idaosas. Eritrea lahkulöömisega 1993. aastal kaotas Etioopia kogu Punase mere äärse rannamaastiku, seega on vett riigis äärmiselt vähe. „Saime pesta haruharva, olime tolmused ja mustad, aga muljed on vapustavad,“ meenutavad Maibachid.

Sedasama väljapanekut võis aasta algul nautida Sütevaka humanitaargümnaasiumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles