Kehvas korras arestikambris viibimine tõi kinnipeetavale hüvitise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arestimaja.
Arestimaja. Foto: Ants Liigus

Tartu halduskohus mõistis möödunud nädalal politsei- ja piirivalveametilt (PPA) kinnipeetava kasuks välja 600 eurot, et hüvitada tema kannatused, mis tulenesid viibimisest kehvas korras Pärnu arestimajas.

Politsei paigutas kriminaalkuriteos kahtlustatud Arvi Lääne prefektuuri Pärnu arestikambrisse esmakordselt 2010. aasta novembris ja kokku viibis mees eri aegadel seal üle 300 päeva. Seejärel kaebas Arvi PPA kohtusse, kinnitades, et arestimajas alandati tema inimväärikust ja seetõttu peab politsei tasuma talle hüvitiseks 2800 eurot.

Arvi kurtis, et oli mittesuitsetajana sunnitud jagama kambrit suitsetajatega, riideid tuli pesta ja kuivatada kambris, mistõttu oli seal pidevalt niiske, ta ei saanud viibida värskes õhus, kambris asuvad WCd polnud eraldatud ülejäänud ruumist, halb valgustus rikkus silmi ning kambris puudusid laud ja tool.

Kohus leidiski, et asjaolu, et Pärnu arestimajal puudub jalutushoov, ei ole piisav argument, jätmaks seal viibinutele tagamata neile vangistusseadusega ette nähtud õigus viibida regulaarselt värske õhu käes. Mis aga puudutab kaebust, et mees pidi taluma suitsetajate lähedust, leidis kohus, et ei vangistusseadus ega ka arestimaja sisekorraeeskiri ei keela suitsetajate ja mittesuitsetajate paigutamist samasse kambrisse.

Arestimaja elutingimuste hindamisel lähtus halduskohus õiguskantsleri varasematest hinnangutest sama kinnipidamiskoha kohta. "Õiguskantsleri ühegi kontrollkäigu raportist ei nähtu, et Pärnu arestimaja kambrites asuvate WCde vaheseinad oleksid liiga madalad või esineks muid probleeme WCde eraldatusega," märkis kohus.

Kehva valgustuse kohta käinud kaebust ei pidanud kohus samuti põhjendatuks, kinnitades, et tõendid ei kinnita, nagu oleks kaebaja nägemisvõime halvenenud.

Kuna PPA ei võimaldanud kaebajale värskes õhus jalutamist, leidis kohus siiski, et kinnipeetava inimväärikust on alandatud, seda enam, et ühel perioodil oli Arvi kinnipidamise katkematu kestvus 282 päeva. 2800eurost kahjunõuet pidas kohus siiski liialt suureks, märkides, et piisab 600eurosest hüvitisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles