Heldur Paulson: Pärnus kehtib kõige kõrgem võimalik soojuse hind

Heldur Paulson
, ettevõtja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Tutvusin konkurentsiametist vabale mehele vabal maal Jaan Roosnurmele saadetud paberitega ja püüan nüüd lahti seletada, kuidas on Fortumi arvutustes Pärnus selline soojuse piirhind saadud. Piirhind tähendab seda, et sooja tootja ei tohi sellest kõrgemat hinda tarbijalt küsida (väiksemat võib küll).

Paar sõna veel koostootmisjaama tööpõhimõttest. Selles jaamas kuumutatakse kõigepealt destilleeritud vesi auruks umbes 500 kraadini, mis suunatakse elektri tootmise turbiinidele. Pärast tuleb see aur jahutada veeks ja uuesti katlasse suunata. Et jahutamisel tekkinud jääksoojusel mitte raisku lasta minna, ehitatakse need jaamad suurte linnade juurde ja müüakse soojus maha majade kütmiseks.

Vastasel korral tuleks jääksoojus lihtsalt tuulde lasta (muide, suveperioodil seda tehaksegi, sest siis on sooja tarbimine peaaegu olematu – toodetakse ainult sooja vett).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles