In memoriam Barbara Fankhaenel 24. X 1925 Pärnu – 1. V 2013 Mannheim

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

2013. aasta kevad viis igaviku teele Pärnu ühe suurima sõbra sellest baltisakslaste põlvkonnast, kes 1939. aasta oktoobris ümberasujana Pärnust lahkus. Laevakapten von Gebhardti tütar Barbara oli siis 13aastane, purssis vaevaselt vaid paar sõna eesti keelt ja ootas põnevusega kohtumist kaugete esivanemate emamaa – Saksamaaga.

Tütarlapse pettumuseks viidi ümberasujad sakslastest anastatud Poolamaale, kus nad tegid läbi range rassipuhtuse kontrolli ja paigutati poolakatest vabanenud korteritesse. Alles kiirpõgenemisel pealetungiva Punaarmee eest viis elu perekonna lõpuks Saksamaale. Siin abiellus Barbara Gebhardt Pärnust pärit saatusekaaslasega ja uut elu alustati nullist.

35 aastat pärast Pärnust lahkumist astus Barbara Fankhaeneli jalg jälle sünnilinna pinnale. Sellest alates oli ta aastakümneid siin igasuvine külaline, kusjuures ta ei tulnud kunagi tühjade kätega. Üle 40 korra tõi ta kaasa või läkitas Pärnusse mitmesuguseid abisaadetisi, oli rahaabi organiseerija ning vahendaja Maarjakodule ja Tammiste hooldekodule ja mõnigi pere Pärnus meenutab lahkunut tänutundes otse nendele osutatud abi eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles