Juhtkiri: Muinasjutt kuldkalakesest

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Audru valda loodav kohafarm meenutab muinasjuttu kuldkalakesest, kes täidab vaese maakonna kolm suurt soovi, luues suure hulga töökohti, tuues siia meeletult mahuka investeeringu ning pannes tööle keskkonnasõbraliku suurtööstuse, mis viib kõrvalise valla maailmakaardile. Ala, millele kohafarmi plaanitakse rajada, on suisa kolossaalne: hoonestatud maa-ala on 50 hektarit. Investeeringusumma, ligi seitse miljardit krooni, äratab aukartust. Kui kohafarm tööle hakkab, tuleb sealt aastas 80 000 tonni koha, lõhelisi, ahvenat, kaamellesta ja siiga, mis Pärnumaalt jõuavad Ameerika, Euroopa Liidu riikide, Venemaa, Ukraina ning Jaapani kauplustesse. Tööd saaks farmis 1200 inimest, neist 200 kõrgharidusega tippspetsialistid.


Siiski on keeruline sedavõrd mastaapsesse projekti sinisilmselt uskuda. Ehk on selle umbusu põhjus enneolematus suurejoonelisuses, ehk hoopis faktis, et Fjordfresh Holding ASi juhatuse liiget Alar Opparit kahtlustati läinud sügisel pistisevõtmises Taani kalandusärimehelt Thorben Gronkjaer Nielsenilt, kellega koos Oppar põllumajandusministeeriumist lahkudes nüüd Audru kalakasvandust arendab. Samuti on Eestis taasiseseisvumisajal bravuurikalt tegutsenud mitu välismaa ärimeest, kes kokkuvõttes on usaldavad eestlased lohku tõmmanud, kui labaselt väljenduda. Lõppeks ei tea me siiani, kes ettevõtmist finantseerivad. Rahastajad on Oppar lubanud avalikustada alles juuni lõpus.



Võimalik muidugi, et kõik ongi nii ilus, kui Oppar ja Nielsen räägivad, ja suurejooneline plaan saab Audru reaalseks tulevikuks. Siiski tasuks usaldada talupojamõistust, mis soovitab nii suurt ilu uskuda alles siis, kui selles saab oma silmaga veenduda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles