GEEP – rahvusvaheline projekt Varbla põhikoolis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varbla kooli õpilased Hispaanias oma majutusperede lastega koolis vastuvõtul.
Varbla kooli õpilased Hispaanias oma majutusperede lastega koolis vastuvõtul. Foto: Erakogu

Alates 2012. aasta sügisest osaleb Varbla põhikool Euroopa Liidu elukestva õppe programmi allprogrammis Comenius. Meie projekti nimi on GEEP – Green European Eco Project.

Projektis osaleb üheksa riiki: Eesti, Belgia, Saksamaa, Küpros, Hispaania, Portugal, Türgi, Ungari, Poola. Kogu projekti koordinaatoriks on meie kool. Nagu nimigi ütleb, on tegemist „rohelise“ projektiga, keskendudes keskkonnateemadele.

Meie eesmärk on tõsta õpilaste teadlikkust keskkonnaprobleemidest, tehes seda õppetöö ja ühiskondlike tegevuste kaudu. Õpilasvahetustes Euroopa teiste riikidega õpivad õpilased tundma võõrast loodust, sealseid keskkonnaprobleeme ja keskkonnakaitse meetodeid.

Projekti üks läbiv tegevus on keskkonnaalaste loengute korraldamine. Loenguid valmistavad õpilased ette omavahelises koostöös (veebis). Teemadeks on näiteks vesi, kliimamuutused, bioloogiline mitmekesisus, taastuv- ja taastumatu energia jne. Toimub loomingulisi tegevusigi: keskkonnateemaliste piktogrammide loomine, prügist uute asjade/kunstiteoste valmistamine (taaskasutus), keskkonnateemaliste tähtpäevade tähistamine, linnu- ja söögimajade meisterdamine jne.

Samuti leiavad aset projektikohtumised eri riikides, kus osalevad nii õpetajad kui õpilased. Kohtumiste käigus tutvutakse teiste riikide keskkonna, looduse ja kultuuriga, külastatakse keskkonnaga seotud ettevõtteid, toimuvad töötoad. Õpilased elavad sel ajal kohalikes peredes, mis aitab neil tundma õppida kohalikku elu. Ühtlasi saavad nad niiviisi paremini üksteisega sõpradeks.

Projekti raames on toimunud kolm kohtumist: Portugalis, Ungaris ja viimane Hispaanias. Järgmine kohtumine toimub septembri keskel Varblas.

Varbla kooli üheksandike Hispaania reis

23.–27. maini käisid GEEP projekti raames Hispaanias Puerto Realis meie üheksanda klassi õpilased Biibe Trel, Karli Peegel, Maarja Tobreluts, Berit Sutt ning õpetajad Liivi Tõnisson ja Aire Arge.

Reis Hispaaniasse oli väsitav, kuid kui jõudsime lõpuks oma partnerkooli Colegio Santo Ángel de la Guardasse, oli vastuvõtt nii soe ja südamlik, et väsimus ununes.  

Reedel tutvustasime kõik oma koole ja pärast seda toimus ametlik vastuvõtt, kus kohalikud õpilased esinesid meile toredate laulude ja väikese etendusega ning lõpuks laulsime kõik koos kliimamuutuste laulu „Do it now!“.

Pärast seda käisime kõik linnapea Maribel Peinado vastuvõtul, kus saime teada, et Puerto Realis ollakse väga keskkonnateadlikud ja linn toetab kõikvõimalikke keskkonna hoidmisega seotud ettevõtmisi, linnaametnikud kasutavad elektriautosid jne. Pärast lõunat läksid õpilased Las Canterase loodusparki, kus toimus töötuba, mille käigus sai valmistada eeterlikku õli rosmariinist. See on väga hea näiteks sääsehammustuste vastu.

Laupäeval külastasime Los Toruñose parki. See on taimede, loomade ja lindude kaitseala, mis asub mere ääres.

Pühapäeval tutvustasime koolis andmeid, mida olime kogunud „Metsa“ loengu kohta. Peale projektitööga tegelemise külastasime Cádizi linna. Seal käisime vanas merekindluses, kust oli võrratu vaade Atlandi ookeanile ja nägime paljusid eksootilisi puuliike. Õhtul toimus koolis hüvastijätupidu, kus Hispaania tüdrukud tantsisid flamenkot ja meile õpetati macarena't, mida tantsisid peaaegu kõik, isegi õpetajad.

Tegime iga päev koos midagi põnevat. Oli palju projektiga seotud tegevusi, kuid ka piisavalt vaba aega, et oma uute sõpradega lähemalt tuttavaks saada. Hispaanlased on ülihoolivad, hästi sõbralikud, nad olid toredad ja lahked, hoolitsesid meie eest väga hästi. Tundsime ennast peredes koduselt, polnud üldse sellist tunnet, nagu oleks võõras kohas.

Kohtumist kajastati ka kohalikus televisioonis.

Berit Sutt

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles