3. juuni 2013, 15:49
Kuusk ja Nõges Linnul külas
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komponendid (neljale inimesele):
Broilerifilee tükid ca 200 g (5 tk)
Laim
Feta juust õlis
Kuuseokkad
Kõrvenõgeselehed
Marinaadi valmistamine
Võta broilerifilee (edaspidi Lind) ja hõõru see ohtra Feta marinaadiõliga kokku ja jäta seejärel toatemperatuuril kaussi seisma. Feta juustu saad hää valge veini najal toitu valmistades niisama ära näksida.
Kuniks Lind laagerdub, tuleb minna kuuseokkaid ja nõgeseid tooma, seda muidugi juhul kui varem varutud ei olnud!
Umbes kolm supilusikatäit kuuseokkaid (vanemad ja värsked kasvud läbisegi).
Kümmekond kõrvenõgeselehte.
Kaks parajat laimi.
Nüüd on aeg pressida laimimahl eraldi kaussi, seejärel portsu kaupa kuuseokkad, neid samal ajal pidevalt muljudes. Lõpuks veel kõrvenõgesed. Lisada samuti paari lehe kaupa ja neid samal ajal muljuda. Tekib selline laimimahlast läbiimbunud mass. Kui maitses tunneb kuuske ja nõgest, pane natuke veel juurde, et krehvtisem saaks.
Nüüd on vaja Lind selle massiga tükk tüki haaval kokku hõõruda ja uuesti kaussi seisma jätta.
Aeg-ajalt võid liha natuke sõtkuda.
Tund, parem veel kui kaks, peaks Lind enne grillimist laagerduma.
Grillimine
Seejärel grillida nii kaua, nagu igaühele meeldib. Soovitus on üritada liha jätta võimalikult mahlane.
(Kõik asjatundjate grillinipid on siinkohal teretulnud!)
Tähelepanelik märkas, et roog on neljale, kuid liha viis tükki. See viies tükk ongi selleks, et saaksid seda grillimise ajal lõigata ja torkida ja seestpoolt uurida. Minu soovitus: kui liha lahti lõigates paistab, et minut läheb veel, võta liha ära ja pane potti kaane alla paariks minutiks hauduma.
Ja lõpuks. Kui oled soola- ja piprasõber, panid tähele, et neid ei mainitud kordagi. Neid võib igaüks ise vastavalt maitsele hiljem juurde lisada – pigem vähe või parem üldse mitte.
Valge vein on samuti asjakohane!