"Mees ja naine" kasutab tuule- ja mõtteenergiat

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traditsioonilise suvise suurväljapaneku avamisel uue kunsti muusemis said lilled kunstnikud Tiiu Kirsipuu (vasakult), Annick ja Pierre Debien, Gundi Falkensteiner, Valentina Ljahhovitš ja Reiner Kühnle.
Traditsioonilise suvise suurväljapaneku avamisel uue kunsti muusemis said lilled kunstnikud Tiiu Kirsipuu (vasakult), Annick ja Pierre Debien, Gundi Falkensteiner, Valentina Ljahhovitš ja Reiner Kühnle. Foto: Urmas Luik

Pärnu uue kunsti muuseumis ja Viljandi Raepargis avati 16. rahvusvaheline aktinäitus "Mees ja naine".


Kolmas osa näitusest avatakse 4. juunil kell 18 Viljandi uue kunsti muuseumis (Linnu 4). Viljandis on "Mees ja naine" juba neljandat aastat.

Mark Soosaar tervitas Pärnus näituse avamisel arvukat kunstipublikut eesti, vene ja inglise keeles, kolmekeelsed sildid tähistavad näituse eksponaategi.

Liikumine ja muutumine

Näitus käsitleb seekord meest ja naist liikumises, ekspositsioon on suures osas kineetiline.

"Kogu maailm on liikumises ja muutumises," kommenteeris Soosaar väljapaneku alateemat. "Arvan, et maailma muutumist ilusamaks ja paremaks kohaks pooldavad paljud kunstnikud. Sellel näitusel on kunstnikud kasutanud kahte liikumise taastuvat ja jõulist allikat: tuult ning inimmõtet."

Tuule jõul liikuvate objektide vaatamiseks tuleb sõita Viljandisse Raeparki, vaatajate mõtte jõul ning elektri abikäel toimivad objektid asuvad uue kunsti muuseumi peakorteris Pärnus ja kunagises tütarlastegümnaasiumi majas Viljandis.

Suure osa Pärnu uue kunsti muuseumi näitusesaalist hõivavad Soome naivisti Hannu Riikoneni värvikad ja humoorikad kujud.

"Olen varem näinud vaid ühte Riikoneni tööd kusagil brošüüris, tema loomingut on siin tõesti tore ja erakordselt huvitav avastada," kiitis soomlast skulptor Tiiu Kirsipuu, kes oma töödega osaleb aktinäitusel kolmandat korda.

"Riikoneni kujud on just õige suuruse ja tihedusega ning mõjuvad selles saalis väga hästi. "Mehe ja naise" esimeste väljapanekutega võrreldes on näituste haare laienenud. Kümme punkti Mark Soosaarele, et ta sõidab maailmas ringi ja toob siia nii huvitavaid kunstnikke, ilma temata oleks nii Pärnu kui Eesti kunstielu suviti palju vaesem. Olen aastaid olnud vaimustuses valgevene kunstnikest, keda Mark Pärnusse on toonud, mõni aasta tagasi tehtud suur Valgevene näitus oli fantastiline," tunnustas Kirsipuu.

Mees ja naine suhetes

Valgevene kunstnikest paeluvad väljapanekus pilku sürrealist Ruslan Vaškevitši pildid ja fotolavastused. Vaškevitši tööd on ühtaegu müstilised, humoorikad ja ootamatud, fotodel on nii Valgevene kaunis telediktor kui üleannetud poisijussid ja tõsised mehed.

Valgevenelanna Valentina Ljahhovitš tõi Pärnu näitusele oma abstraktsed maalid ja akvarellid ning armukadedust sümboliseerivaid installatsioonid. Karkassile ehitatud figuurid kujutavad graatsilist tantsijannat ja uhket, veidi agressiivse olekuga tegelast, kes konkureerib teekannust "pissiva" figuuriga, kel pea asemel kosmosesüsteem.

"Inimeses on nii ülevat kui madalat, pissimine tähendabki, et miski maine pole talle võõras," kommenteeris Ljahhovitš oma töid. Ta lisas: "Osalesin "Mehel ja naisel" eelmiselgi aastal ja väljapanek on seegi kord väga huvitav. Iga kunstnik on omanäoline, stampe pole ja näituse tase on väärikas. Teiste riikide kunstnikega suhtlemine ja emotsioonide kogumine on alati väga positiivne nähtus."

Ühes saalidest on prantslastest abielupaar Annick ja Pierre Debien loonud telgikujulise installatsiooni. Telgi väliskülgedel on kolm valgetes kleitides nukku- jumalannat, telgi akendest sisse piiludes avaneb pilt "kodust": pöörleval alusel istub kaks naisekuju beebinukuga, seintel ripuvad mehi kujutavad nukud.

Pierre Debien rääkis, et teda huvitavad kunstnikuna mehe ja naise suhted emantsipeerunud maailmas, kus naistel on üha rohkem võimu.

"Naised saavad oma eluga hakkama, suudavad ise endale naudinguid pakkuda ja saavad isegi lapsi teaduse abiga ja ilma meesteta," seletas Debien. "Tänapäeva ühiskonnas ja teaduse progressi tingimustes on mehed oma võimu kaotamas, nende probleem on tulevikus taas leida oma koht maailmas."

Näitusel "Mees ja naine" osalevad Annick ning Pierre Debien Prantsusmaalt, Valentina Ljahhovitš Valgevenest, Reiner Kühnle Saksamaalt, naivist Hannu Riikonen Soomest, sümbolist Gundi Falkensteiner Belgiast, sürrealist Ruslan Vaškevitš Valgevenest, art brut' stiili esindaja Aivar Kurvits, fotokunstnikud Vitali Brusinski Valgevenest ja Juta Kübarsepp Eestist, kujurid Tiiu Kirsipuu ja Peeter Leinbock ning aukülalisena Kaarel Kurismaa.

Näitust toetasid Pärnu ja Viljandi linn, kultuurkapital, kultuuriministeerium, Tallink, Estonian Air ja Viljandi Metall. Väljapanek jääb avatuks augusti lõpuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles