Paikuse õpilased uurisid Sardiiniat

, koostööprojekti koordinaator
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paikuse kooli tüdrukud koos itaalia võõrustajatega.
Paikuse kooli tüdrukud koos itaalia võõrustajatega. Foto: Erakogu

Comeniuse jätkuprojekti raames külastasid kolm Paikuse põhikooli õpilast ja õpetajat Vahemere saart Sardiiniat, septembris saabuvad aga Paikuse põhikooli kuue Euroopa Liidu liikmesriigi partnerkoolide esindajad.

Paikuse põhikooli käesoleva õppeaasta viimane Comeniuse projekti kohtumine toimus Sardiinias, Vahemere saarel, mis kuulub Itaaliale.

Võõrustajaks oli Lorenzo Mossa kool Olbias.

Nädalase külaskäigu jooksul tutvusime koolieluga, Sardiinia imeilusa loodusega ja saime osa saarerahva traditsioonilistest pidustustest, mis olid pühendatud Püha Simpliciole, saare ainukesele pühakule.

Koolielu puhul üllatas külalisi see, et koolis käiakse ka laupäeviti ja koolipäev lõpeb kella ühe paiku, sest siis algab saarel siesta, kõik inimesed puhkavad ja otsivad varju lõõskava päikese eest.

Päev Tavolara saarel pakkus silmailu, mida keegi ei suutnud jäädvustamata jätta. Tavolara saar, Vahemere pärl, on 1997. aastast looduskaitseala. Kunagi (viimati veel 1960. aastal) põletati saarel kohalikust kivimist ehituskive. Praegugi on säilinud ahjud, kus valmis toodang. Praegu viibivad ühes saare osas NATO väed.

Et koostööprojekt on seotud sportimisega vabas õhus, kujunes päev rannas sportlikuks ja lõõgastavaks. Mängiti võrkpalli ja kriketit, surfati ja purjetati. Kõigile jätkus meelepärast tegevust. Meri oli karge, selge ja soolane, liiv valge ja pehme.

Oli ka mäe päev, kus meid ootas ees seitsmekilomeetrine matkarada. Tippu jõudes saime teada, et just Golfo Aranci mäel on torn, kus ajalukku läinud Guglielmo Marconil õnnestus 1895. aastal vastu võtta elektromagnetilisi laineid 3218 meetri kauguselt.

Oma leiutise eest sai ta patendi juba järgmisel aastal. 1901. aastal õnnestus mehel luua side üle Atlandi ookeani. Igal aastal tähistatakse Olbios Marconi päeva.

Sardiinias viibimise viimasel õhtul toimus kohtumine kolme tšempioniga. Sportlased panid noortele südamele, et kunagi ei tohi alla vanduda, vaid tuleb leida oma tee ja näha selle nimel vaeva.

Soe ja värvikas reis päädis lõbusa ja tõelise sõpruspeoga, kust ei puudunud karaoke osalevate maade lauludestki.

Olbia Costa Smeralda lennuväljal jäeti hüvasti jällenägemise lootusega, sest projekt kestab järgmiselgi õppeaastal.

Projektis osalevad Saksamaa, Holland, Rumeenia, Norra, Itaalia, Prantsusmaa ja Eesti.

Sardiinias käisid õpilased Lisett Aidulo, Sirly Rogatkin ja Kaur Kalmus ning huvijuht Kristel Kadakas, õpetajad Anne Kalmus ja Kersti Rohtmets.

Järgmine kohtumine toimub septembrikuus Paikuse põhikoolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles