Politsei: Kes valvab sinu asju?

Heiko Leesment
, Lääne prefektuuri pressiesindaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ennetuskampaania "Kes valvab sinu asju?" juhib inimeste tähelepanu nende vara turvalisusele.
Ennetuskampaania "Kes valvab sinu asju?" juhib inimeste tähelepanu nende vara turvalisusele. Foto: Lääne prefektuur

Lääne prefektuur suunab puhkusteperioodil suuremat tähelepanu inimeste vara turvalisusele meelalahutus- ja toitlustusasutustes ning ühistranspordivahendites.

Juunis saab alguse Lääne prefektuuri ennetuskampaania „Kes valvab sinu asju?“, mille eesmärgiks on suurema sise- ja välisturismi hooajal suunata inimeste tähelepanu nende vara turvalisusele. Kampaania raames saavad Pärnu-, Saare-, Hiiu-, Lääne-, Rapla- ja Järvamaa meelelahutus- ja toitlustusasused teavitused, mis suunavad külastajate tähelepanu nende vara turvalisusele. Tihti võib lihtsalt juhtuda, et võõra koha infomürast häirituna ei pruugi inimene olla piisavalt valvas ja annab sellega võimaluse vargale, kes seda kasutamata ei jäta.

Pisivargused on turismihooajal suvistes tõmbekeskustes tõsine probleem, mille juures mängib olulist rolli kurjategijate teadmine, et sellel perioodil on liikumas rohkem väärisasju ja kohalikke olusid mittetundvad turistid on neile lihtne saak. Seega peab ennekõike külastaja ise vaatama, et tema vara oleks alati võimalusel tema läheduses või nägemiskauguses, kindlasti ei tasu asju hetkekski valveta jätta. Varaste kiirust ja osavust ei tohi kunagi alahinnata.

Viimasel kolmel aastal on Eesti ühe olulisima suveturismi tõmbekeskuse Pärnu ja Pärnumaa meelelahutus- ja toitlustusasutustes toimepandud varguste arv perioodil maist kuni septembrini püsinud  kahekümne kandis. Kolme aasta jooksul on sel ajal kokku politseis registreeritud 52 vargust, mille käigus on inimesed peamiselt ilma jäänud käe- ja rahakottidest, mobiiltelefonidest ja fotokaameratest. Seejuures on tihtipeale kahjude nimekirjas inimeste dokumendid ja pangakaardidki, mille asendamine on üsna tülikas.

Politsei soovitab tungivalt turistidel hoida oma dokumente ja pangakaarte alati enda läheduses, neid ei tasu kindlasti hoida muude kurjategijaid ahvatlevate asjadega koos. Liikuge võimalikult väheste asjadega, et vältida asjatut kurjategijate tähelepanu. Juhul kui kannate endaga kaasas väärtuslikumat tehnikat, hoidke see avalikes kohtades peidus. Ärge kasutage sülearvuti- ja fotokotte, ladustage tehnika tagasihoidlikesse selja- ja kandekottidesse. Erilist tähelepanu tasub pöörata jalgratastele ja nende lukustamisele. Meelelahutus- või toitlustusasutusse sisenemisel tuleb ratas parkida võimalikult nähtavale kohale ja lukustada kindlalt. Võimalusel tasub aeg-ajalt kontrollida, kas rattaga on kõik korras ja ega selle juures pole mingit kahtlast tegevust. Vältige ratta pikaks ajaks õue jätmist ja eelistage öösiti rattaga mitte liigelda, kui teate, et peate selle kauaks valveta jätma. Isiklikke esemeid tuleb alati hoida vaateväljas ja kas või korraks oma kohalt lahkudes tuleks need kaasa võtta või enda kaaskondlasel paluda neid valvata. Ärge usaldage võõraid, ärge paluge neil oma asju valvata, te ei saa kunagi kindel olla nende tegelikes kavatsustes.

Kui teie varaga on midagi juhtunud, tuleb sellest alati viivitamatult teada anda politsei lühinumbril 110. Siinkohal ärge unustage, et teie vara turvalisus algab teist endist, kasutage põhimõtet – parem karta, kui kahetseda, sest nii on kindel, et te ei anna varastele võimalust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles