Omal ajal käidi kutsekoolis lipsu ja ülikonnaga

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tisleri eriala juhendav Leo Jakobson on Pärnumaa kutsehariduskeskuse kõige pikemaaegsem kutseõpetaja.
Tisleri eriala juhendav Leo Jakobson on Pärnumaa kutsehariduskeskuse kõige pikemaaegsem kutseõpetaja. Foto: Ants Liigus

Kui tänapäeval on kooli pooleli jätmine või popitegemine kohati hirmuäratavalt levinud, siis kunagi valitsesid Eestis ajad, kui lipsusõlme valesti teinu kutsuti koolis direktori jutule ja popitegija vanemad pidid töö juures ülemustele aru andma.

Tänavu tähistatakse Pärnumaal kutsehariduse sajandat aastapäeva. 1912. aastal tekkis Pärnu õpetajate ühingu seas kaubanduskooli asutamise mõte, sest Pärnu oli tähtis välis- ja sisekaubanduskeskus, kaubanduskooli rajamisega oleks lahendatud kohapealsed kaadriprobleemid.

Järgmisel aastal saadi selleks luba ja kaubanduskool asutati aadressil Rüütli 55 (praegu asuvad hoones ärid ja korterid). Kaubanduskool kandis aastate jooksul eri nimesid ja üks nende seast, Pärnu naiskutsekool (1926–1944), oli omakorda Pärnu kodumajanduskooli eelkäija. Hiljem arenes kaubanduskool turbatööstuse tehnikumiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles