Renoveerimine aitab kulusid kokku hoida

, KredExi eluasemedivisjoni juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agentuur luuakse, et see aitaks linna ja korteriühistuid energiaalastes ettevõtmistes. Pildil maja soojustamine Tartus Annelinnas.
Agentuur luuakse, et see aitaks linna ja korteriühistuid energiaalastes ettevõtmistes. Pildil maja soojustamine Tartus Annelinnas. Foto: Sille Annuk

Viimane kütteperiood näitas paljudele korteriomanikele, kui jõuetud me soojuse hinnatõusu ärahoidmiseks oleme. Majade soojapidavusse ja küttesüsteemi nüüdisajastamisse investeerides võib vähendada energiatarbimist, sõltuvalt korterelamu olukorrast ja suurusest, 45-50 protsenti.


Praktika näitab, et kõige otstarbekam on korda teha kogu elamu korraga, sealjuures katab suure osa investeeringust saavutatav küttekulude kokkuhoid.

Et lihtsustada elamu rekonstrueerimise rahastamist, on KredEx koostöös Saksamaa arengupangaga KfW Bankengruppe ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga välja töötanud soodusintressiga pikaajalise renoveerimislaenu, mida korterelamud võivad taotleda Swedbankist ja SEBist.

Kombineerides Euroopa Liidu tõukefondidest saadavat raha Euroopa Arengupangast võetava laenuga, võimaldab KredEx pankadel anda korterelamutele soodsamat (intress kuni 4,8 protsenti) ja pikema tagasimakseperioodiga (kuni 20 aastat) laenu, mille sihtotstarve on saavutada energiasääst rekonstrueerimistöödega.

Rõhutan siin energiasäästu, sest selle laenuga on võimalik teha just energiasäästu eesmärgil plaanitavaid töid, näiteks fassaadi ja katuse soojustamine, akende ja uste vahetus, kütte- ja ventilatsioonisüsteemi rekonstrueerimine. Kui tavalise pangalaenuga saab finantseerida muidki töid, näiteks elektri- ja veesüsteemi renoveerimist või kinnistul parklakohtade ehitust, siis neid selle laenuga rahastada ei saa.

Kõikide laenuga tehtavate tööde puhul on taotlemisel seatud eesmärk parandada korterelamute energiatõhusust vähemalt 20 protsenti kuni 2000 ruutmeetri suurustes ja vähemalt 30 protsenti üle 2000ruutmeetristes korterelamutes. Arvestades praktikat, ei ole see õigete otsuste tegemise korral probleem.

Kompleksne rekonstrueerimine, mis hõlmab ventilatsioonisüsteemigi, aitab saavutada maksimaalse energiasäästu, parandab inimeste elutingimusi ja hoone sisekliima kvaliteeti.

Energiasäästu eesmärkidel renoveeritud elamu puhul võib saavutada tulemuse, kus elanike igakuine maksekoormus laenu võttes ei suurene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles