Galerii: Väike-Salatsis avati mälestusmärk Eesti sõduritele

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval avati Lätis, Eesti piiri lähedal Väike-Salatsi kalmistul mälestusmärk vabadussõjas Läti pinnal langenud Eesti sõduritele, kelle koguarv on 600 ringis. Neist mõne haud on tänaseni tuvastamata, halvasti tähistatud või kõrvalises asukohas.

Kolmest sellisest hauast matsid kaitseministeerium ja Läti vennashaudade komitee hiljuti säilmed ümber Väike-Salatsi kalmistule, kuhu rajasid ka Saaremaa dolomiidist mälestusmärgi. Nii sai valmis väärikas Eesti-Läti vennaskalmistu, mille rajamist alustati juba 1936. aastal.

Kolme ümbermaetu puhul on tõenäoliselt tegu Tartu ja Tallinna kaitsepataljoni võitlejatega, kes langesid punaväe pealetungi käigus 1919. aasta veebruaris Veclaicene kandis. Pärast lahinguid andsid punased kohalikele elanikele korralduse matta surnud sinna, kus nad olid. Hauad aitas leida ja nende ümbermatmise algatas endine Kaitseliidu Võrumaa maleva pealik kapten Kalev Ader.

Pidulikku sündmust austasid oma kohalolekuga Eesti ja Läti kaitseminister ning Kaitseliidu ülemad, samuti haudu leida aidanud Läti sõjahaudade liidu eksperdid ja Eesti kaitseliitlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles