Lätis langenud Eesti sõdurite mälestus raiuti dolomiiti

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ja Läti on käinud kõrvuti läbi ajaloo. Meil on ühised lahingud, võidud ja kaotused. Seda ühtsust kannab endas ka teisipäeval Väike-Salatsi kalmistul avatud mälestusmärk Läti vabaduse eest elu andnud Eesti poegadele.
Eesti ja Läti on käinud kõrvuti läbi ajaloo. Meil on ühised lahingud, võidud ja kaotused. Seda ühtsust kannab endas ka teisipäeval Väike-Salatsi kalmistul avatud mälestusmärk Läti vabaduse eest elu andnud Eesti poegadele. Foto: Asso Puidet

Teisipäeval avati Lätis, Eesti piiri lähedal Väike-Salatsi kalmistul mälestusmärk vabadussõjas Läti pinnal langenud Eesti sõduritele, kelle koguarv on 600 ringis. Neist mõne haud on praeguseni tuvastamata, halvasti tähistatud ja kõrvalises asukohas.

Kolmest sellisest hauast matsid kaitseministeerium ja Läti vennashaudade komitee hiljuti säilmed ümber Väike-Salatsi kalmistule, kõrvuti seal juba varem puhanud kahe Läti vabaduse eest 1919. aastal elu andnud Eesti pojaga.

Sinna, mustendavate tüvedega pärnade vahel kõrguvale kääpale, mida ühelt poolt piirab Salatsi jõesäng, rajati Saaremaa dolomiidist lihtsakoeline, ent tugev, Eesti meestele kohane mälestusmärk, mille peale paistab nüüd Läti päike.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles