Võidutuli on teel Torist Haapsallu

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna keskpäeval peeti Toris Eesti sõjameeste mälestuskirikus jumalateenistus Eesti vabaduse eest langenute mälestuseks ning süüdati võidutuli, mis alustas üle saja maratonijooksja saatel oma teekonda homse paraadi linna Haapsallu.
Täna keskpäeval peeti Toris Eesti sõjameeste mälestuskirikus jumalateenistus Eesti vabaduse eest langenute mälestuseks ning süüdati võidutuli, mis alustas üle saja maratonijooksja saatel oma teekonda homse paraadi linna Haapsallu. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Täna keskpäeval peeti Toris Eesti sõjameeste mälestuskirikus jumalateenistus Eesti vabaduse eest langenute mälestuseks ja süüdati võidutuli, mis alustas enam kui 100 maratonijooksja saatel oma teekonda homse paraadi linna Haapsallu.

1919. aasta 23. juuni varahommikul tuli teade Põhja-Lätist Cēsise (Võnnu) lähistelt, et Eesti väed on saavutanud võidu Saksa Landeswehri üle. Täna keskpäeval alustati võidupäeva tähistamist Eesti sõjameeste mälestuskirikus Toris, kus jumalateenistusel langetati pea kõigi nende vaprate võitlejate mälestuseks, kes Eesti vabaduse eest oma elu andnud, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Traditsiooniliselt süüdati Tori kirikus võidutuli, mis läbi aegade on Eesti rahva jaoks sümboliseerinud vabadust.

Pärast jumalateenistust asetati pärjad vabadussõjas langenute mälestussamba jalamile Tori surnuaial. Sealt edasi liikus võidutuli võidupüha maratonijooksjate kätte, kes tule Pärnusse kandsid.

Võidupüha tuli jõudis noorte jooksjate kantuna Pärnu keskväljakule pea tund maratoni võitjast Indrek Ilumäest hiljem. Pärnust saadeti tuli Laidoneri seltsi noortega teele Tallinna poole ja täna enne südaööd jõuab võidutuli selleaastase paraadilinna Haapsalu Toomkirikusse, kust see homme kõikidesse Eesti maakondadesse saadetakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles