Kommentaar: Süüria ja Türgi järel läks tuliseks Egiptuseski

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse julgeolekunõukogu olukorda arutamas.
Egiptuse julgeolekunõukogu olukorda arutamas. Foto: Reuters

Eelmise nädala algul paistis, et Süüria rahuneb maha, sest G8 tippkohtumine kinnitas rahumeelset lahendust, ei nõudnud Bashar al-Assadi tagasiastumist, mõistis hukka alqaedalaste kasutamise ja koguni kutsus kodusõja mõlemat poolt üles nendega võitlema jne. Paraku ilmnes, et see, mida Barack Obama Vladimir Putinile lubas, polnud täitmiseks USA riigisekretärile John Kerryle, kes laupäeval toimunud nn Süüria sõprade kogunemisel väitis jälle, et al-Assad olla kasutanud keemiarelva ja tulevat ikkagi anda uut relvastust opositsiooni salkadele.

Ausalt öeldes rabav jutt, sest vähemalt esmaspäeval (17.06) tundus, et Süüria opositsiooniga kohtutakse eeskätt selleks, et too teeks lõpuks selgeks oma juhid ja eraldaks sikud lammastest (alqaedalased jmt), ent ühtegi infot kaadrivahetustest, õigemini tühjade kohtade täitmisest pole siiani tulnud. Ometi ei maksa unustada, et G8 tippkohtumise dokument-kokkulepe nägi ette Süüria vaenupoolte kokkusaamise alles augustis, nii et aega on ja kirjeldatud käigud mahuvad kenasti küllalt tavalisse lööme-end-esmalt-hambuni-relvi poliitikasse, mida on mujal ennegi kasutatud.

Ent signaal ”ei mingit pingealandamist“ anti ikkagi ja on päevselge, et see mõjutab olukorda Süüria naabruses. Liibanonis pikendati – protestide ja kähmluste ning laipadegi saatel – eelmisel nädalal parlamendi volitusi, kuni tekib uute valimiste korraldamiseks ”soodsam aeg“(!), Jordaanias lõppesid USA ja mitme Araabia riigi relvajõudude ühismanöövrid nii, et dessandi korras saabunud USA 700 merejalaväelast jäid kohale ja ootavad veel 300 saabumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles