Osvald Sasko: Tartu rahu puutumatuse kaitseks

, inimõiguslane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1. juunil toimus Tallinnas Eesti rahvusraamatukogus konverents ”Tartu rahu puutumatuse kaitseks“. Üleriigilised päevalehed sellest ei kirjutanud, telekanalid ei näidanud ja raadiojaamad ei rääkinud. Vahepeal on toimunud mõtlemise paradigma teatav muutus. Postimees avaldas 28. juunil vandeadvokaat Kaido Pihlakase artikli ”Millist piirilepingut Eesti vajab?“ ning Õhtuleheski on läbipaistmatuses ja kabinettide vaikuses sepitsetava Eesti-Vene piirileppe vastaspoolele sõna antud. Kokkuleppel konverentsi korraldajatega avaldab Pärnu Postimees valiku rahvusraamatukogus räägitust, mis puudutab vaid piirileppe teemat.

Siiani pole ükski poliitik rahvale selgeks teinud Tartu rahust loobumise vajadust. Miks on vaja uut piirilepet, kui oleme juba ühe piirileppe ratifitseerinud? Kas Tartu rahuleping on Venemaal hävinenud ja nüüd on vaja Eesti Vabariigi poolne hävitada? Kas NSV Liidu, praeguse Venemaa järjepidevus on katkenud? Oleme oma riigi sünnitunnistust austanud ja meie riigi järjepidevus on alles, kuigi meie poliitprostituudid on teinud Euroopa Liidu mõjutamisel kõik endast oleneva, et Tartu rahu, Eesti Vabariigi sünnitunnistus, hävitada.

Teel ajaloo unustamisele

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles