Juhtkiri: Vanem ja noorem vend

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Vaatamata sellele, et Eesti Üliõpilaste Ehitusmaleva (EÜE) 50. aastapäeva juubelikokkutulek Pärnus läinud nädalavahetusel on nüüdseks minevik, jätkub juubelit veel järgmisekski aastaks. Alustas ju EÜE tegelikult 1964. aastal Kasahstanis, miks pidu aasta varem püsti pandi, ei osanud Pärnu Postimehele õieti keegi kosta.

Palju kirutud komsomol suutis omal ajal olla eestvedajaks mõnelegi suurepärasele algatusele. Üks selline oli EÜE, mida komandörina juhtis algul legendaarne komsomolijuht Karl Adamson.

Kui üliõpilaste suveveetmise eest oli hoolt kantud, jõudis järg keskkoolinoorteni. Paljuski sama Adamsoni taganttõukamisel töötas 1966. aasta suvel Hiiumaa majandites 68 noort üle Eesti, kes kutsusid end ”kortŠsaaginlasteks“. Õnnestumine innustas ja 17. veebruaril 1967 loodi ELKNÜ keskkomitee büroo otsusega Eesti Õpilaste Töömalev (EÕT), mis 1970. aastast tänaseni kannab Eesti Õpilasmaleva (EÕM) nime.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles