Roos tahab naabriks küüslauku

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et roosipeenar vähem hoolt nõuaks, võib põõsaste vahele istutada küüslauku või lavendlit, kuna kahjurid ei salli nende lõhna.
Et roosipeenar vähem hoolt nõuaks, võib põõsaste vahele istutada küüslauku või lavendlit, kuna kahjurid ei salli nende lõhna. Foto: Urmas Luik

Lillede kuningannat ihkavad paljud oma aia uhkuseks, kuid jutud tema ülikeerulisest kasvatamisest pelutavad roosipõõsaostuks rahakotiraudu avamast.


Tõesti, roosikasvatus ei ole lihtne, tõdeb Neeva aia juhataja Tamara Mesila. Kuid õnneks leiab sortide seast neidki, mille kasvatamisega saaksid hakkama aianduses esimesi samme tegijad.



Nüüd juunis, mil istikuärides hakkavad põõsakestel õied puhkema, sooritatakse oste hetkeemotsiooni "Oi, kui ilus!" ajel, kuid mõistlik oleks siiski esmalt mõnest ajakirjast või internetiküljelt rooside kohta lugeda ja enda võimetele vastav sort valida.



Kõige lihtsam on kasvatada pargiroose, näiteks "Robustat" või "Pink Robustat", samuti "Hansalandi" ja "Ritausmat". Need on vastupidavad, ei vaja talvekatet ja õitsevad jaanipäevast sügiskülmadeni. Uuemad sordid on haiguskindlamad ja õitsevad kogu suve.



Roosiistikuid müüakse aiandusärides ja kaubahallides leivariiulite kõrval. Esimestes on istiku hind 100 krooni või veel kõrgem, teistes saab taime alla 50 krooniga. Miks selline vahe?



Mesila selgitas, et aiandusärides müüakse Eestis kasvatamiseks sobivaid sorte, istikud on meie kliimaga juba kohanenud, väetatud, pritsitud ja pottides korralikult juurdunud. Neid võib igal ajal kevadest sügiseni osta ning istutada.



Määravat rolli selles, kui hästi roos aias kasvama läheb ja õitsema hakkab, mängibki istiku kvaliteet.



Roosidele tuleb valida aias koht, kuhu päike paistab vähemalt kuus tundi päevas. "Just hommikupäike meeldib roosidele, sest see kuivatab öisest kastest," rõhutas Mesila.



Istutades tuleb silmas pidada, et pookekoht jääks umbes viie sentimeetri sügavusele mulla alla. Roniroose istutatakse enamasti majaseina äärde. Siin tuleks arvestada, et kivist vundament õhkab külma. Hea oleks taim istutada seinast poole meetri kaugusele ja siis seina najale toetatud võrele kasvama juhtida.



Et roosipeenar vähem hoolt nõuaks, võib põõsaste vahele istutada küüslauku või lavendlit, kuna kahjurid ei salli nende lõhna. Kortslehe naabruses meeldib roosidele, lisas Mesila oma tähelepaneku.



Kindlasti peab roosiistikut ostes uurima, kui sageli ja millega seda väetada, haiguste eest pritsida ja kuidas talveks katta ning tagasi lõigata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles