Pärnus tuleb korterit ostes ruutmeetri eest välja käia kuni 1500 eurot

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korter. Foto on illustreeriv.
Korter. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnus tuleb uutes majades asuvate korterite ostmisel arvestada kuni 1500eurose ruutmeetrihinnaga, selgub Uus Maa kinnisvarabüroo Eesti linnade teise kvartali kinnisvaraturu ülevaatest.

Pärnus toimus teises kvartalis maa-ameti andmetel 245 kinnisvara ostu-müügitehingut, mis on ligikaudu viiendiku võrra enam kui esimeses kvartalis. Eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes kerkis tehingutase umbes kümnendiku võrra.

Pärnus müüdi teises kvartalis 172 korterit ja nende keskmiseks ruutmeetri mediaanhinnaks kujunes 712 eurot. Kvartaliga on hinnatase tõusnud 1,8 protsenti ja aastaga 8,2 protsenti.

Laias laastus võib öelda, et uutes majades maksavad korterid 1000–1500  eurot ruutmeetri eest, vanemates aga 500–800 eurot ruutmeetrist. Keskmiselt kulub korteri müügiks kaks kuud kuni pool aastat, eeldusel, et hind vastab turutasemele.

Pakkumiste hulk on kvartaliga vähenenud ja hinnad tõusnud kuni viiendiku võrra. Alg- ja tehinguhindade vahe on keskmiselt 15 protsenti. Alanud poolaastal kasvavad hinnad keskmiselt 5 protsenti.

Ostuaktiivsus on jäänud samale tasemele. Korteri valikut mõjutavad tähtsuse järjekorras enim asukoht, hind, seisukord ja elamu tüüp. Takistuseks on aga ostjate madal laenuvõimekus ja omafinantseeringu puudumine.

Eramuturg on Pärnus olnud suhteliselt hüplik. Teises kvartalis müüdi 24 objekti, esimeses 13 ning aastataguses teises kvartalis samuti 24. Elamumaade turg on stabiilsem, teises kvartalis müüdi neli objekti ja aasta võrdluses muutusi pole.

Uued eramud maksavad vahemikus 105 000 – 200 000 eurot ning vanemad, erinevas seisukorras majad enamasti 75 000 – 120 000 eurot. Rida- ja paariselamute hinnatase kõigub vahemikus 80 0000 – 110 000 eurot. Elamukrunte ostetakse aga enamasti hinnaga 7000 – 25 000 eurot. Keskmiselt kestab nii eramute kui ka kruntide müügiprotsess õiglase hinna korral üks aasta.

Müügipakkumiste hulk on kvartali jooksul jäänud varasemaga võrreldes samale tasemele. Enim on müügis elamumaid üldpinnaga kuni 1200 ruutmeetrit. Kõige rohkem soovitakse osta Pärnu linnas asuvaid kuni 1000ruutmeetrise üldpinnaga krunte.

Keskmine pakkumishindade tase on kvartaliga mõnevõrra langenud ja sarnaste objektide hinnas suuri erinevusi ei esine. Üldine ostuhuviliste meelsuski toetab pigem soodsamaid hindu ja suure tõenäosusega jätkub hinnalangus alanud poolaastal.

Pärnu üüriturg on kogu kvartali püsinud aktiivne ja tegemist pole sugugi vaid suvehooajast tingitud olukorraga. Kevad oli samamoodi kiire, kuigi suvi tõi kaasa suurema hinnatõusu, mis kohati tähendab pakkumishinna kerkimist kahekordseks.

Kõige rohkem otsitakse kolmetoalisi möbleeritud kortereid. Kvartali teises pooles olid väga nõutud erineva toalisusega suvituskorterid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles